Het standbeeld van Hendrik Hamel
Het standbeeld van Hendrik Hamel Hannie Visser-Kieboom

Koreaans Foodfestival in plaats van 'snoepreisjes'

11 oktober 2019 om 20:53 Overig

GORINCHEM – In juni 2020 moet in Gorcum een Koreaans Foodfestival worden gehouden. Ook wordt gewerkt aan een conferentie over duurzaamheid in samenwerking met de Koreaanse ambassade.

Beide activiteiten zijn opgenomen in het nieuwe beleid Internationale betrekkingen van de gemeente Gorinchem dat is gebaseerd op drie pijlers; ideëel, economisch en sociale cohesie. Het Koreaanse Foodfestival borduurt voort op de stedenband met Gangjin, deze is georiënteerd op de  historie van Hendrick Hamel. De Zuid-Koreaanse gemeente heeft Gorinchem gevraagd mee te werken aan de invulling van die kunsthallen in het attractiepark Hamel Village. Tevens bezocht begin september nog een delegatie vanuit Seogwipo de stad. Tijdens het bezoek is een intentieovereenkomst getekend om te komen tot uitwisseling van middelbare scholieren; dit wordt thans voorbereid door het Fortes Lyceum en het Gymnasium Camphusianum in samenspraak met de gemeente Gorinchem.

Land of Hamel

Tijdens de handelsmissie in november 2018 vanuit Gorinchem aan Korea is samen met de KLM bij enkele touroperators een programma rond 'Land of Hamel' gepresenteerd. Dit om toeristen vanuit het land naar de regio Gorinchem te lokken. Tijdens bespreking van het beleid Internationale betrekkingen zette raadsleden enkele kritische kanttekeningen bij nut en noodzaak van de relatie met Zuid-Korea. Die varieerden van 'snoepreisjes' tot taalbarrière, maar ook de vraag wat de stedenband in de voorbije jaren nu economisch heeft opgeleverd. Toch kreeg raadslid Everdien Hamann geen steun voor haar oproep dat een foodfestival niet nodig is, omdat Korea niet leeft in Gorinchem. Burgemeester Reinie Melissant erkende dat Gorinchem geen Koreaanse artiesten of voedselproducenten in de stad heeft. "Maar de middenstand is blij met alle evenementen, omdat het mensen naar de stad trekt".

Migrantengroepen

Naast de relatie die Gorinchem heeft met Zuid-Korea wil ze ook de al vijftig jaar oude stedenband met Sint Niklaas nieuw leven in blazen. Aron Poppen (SP) stelde voor een raadsexcursie naar de Vlaamse stad te organiseren. Ook de uitwisseling met middelbare scholieren biedt volgens hem kansen op het aanhalen van de banden. Enkele raadsleden vonden in het beleidsstuk de rol van migrantengroepen in de stad onderbelicht, vooral in het kader van de sociale cohesie. "Al sinds 1960 wonen arbeidsmigranten in Gorinchem, maar daar zien we niets van terug". Burgemeester Melissant liet weten dat ze in gesprek gaat met de migrantengroepen in de stad, maar daagde inwoners vooral uit om zelf initiatieven te nemen. Dat past ook in het cultuurbeleid van de gemeente. Ilhan Tekir (D66) riep op om daar vooral meer ruchtbaarheid aan te geven.

advertentie
advertentie