Theater Vijfzinnen.
Theater Vijfzinnen. BDU Media

Nieuwe Doelen tijdelijk weer open

13 oktober 2019 om 22:46 Overig Dossier Nieuwe Doelen

Gorinchem – De Nieuwe Doelen – ook wel bekend als theater de Vijf Zinnen - gaat 1 april 2020 tijdelijk weer open tot de zomer. Dat is geen 1 april grap maar de uitkomst van overleg tussen de gemeente en zeventien culturele partijen die in het voorjaar gebruik willen maken van de grote theaterzaal.

Deze zomer sloot de Nieuwe Doelen haar deuren vanwege de aangekondigde verbouwing van het pand. In het voorjaar besloot het college het theater voor de stad te behouden en zeven miljoen euro uit te trekken voor de verbouwing. Omdat de plannen voor de verbouwing nog niet concreet zijn en veel culturele partners hun eindvoorstelling in de Nieuwe Doelen op de planken willen brengen, gaat deze tijdelijk weer open. Voor de heropening in april 2020 zijn alle controles en keuringen voor de veiligheid uitgevoerd. In de zomer van 2020 moet duidelijk worden hoe de verbouwing wordt aangepakt en wie de exploitatie daarna op zich neemt. De gemeente daagt de stad uit, zowel bewoners als ondernemers,  om met plannen te komen. De aankondiging tot heropening van de Nieuwe Doelen is opgenomen in een raadsinformatiebrief van de gemeente. Dit vooruitlopend op een verdere discussie over de cultuurvisie van de gemeente Gorinchem. De concept cultuurvisie is besproken op 19 juni met de gemeenteraad en culturele partijen in de stad.

Cultureel erfgoed

Gorinchem zet in op cultureel erfgoed en bevordering van cultuurparticipatie en -educatie. Daarbij is een grote rol weggelegd voor het Gorcums Museum in samenwerking met het Hendrik Hamelmuseum. Maar ook het Regionaal Archief Gorinchem en het Archeologiedepot. Voor stimulering van participatie en educatie wordt de inzet van cultuurcoaches voortgezet. Verder worden de plannen gemaakt voor verhuizing van de bibliotheek naar de Passage. Daarmee wordt de winkelleegstand bestreden, maar kan de bibliotheek ook een meer open karakter krijgen. Op 17 oktober praat de gemeente verder over de cultuurvisie.

advertentie
advertentie