Afbeelding
Lex van Lieshout

Landelijk meer, in Gorinchem minder bezwaar tegen WOZ-waarde

17 oktober 2019 om 07:36 Wonen

GORICNHEM Meer huiseigenaren maken bezwaar tegen de WOZ-waarde die gemeente voor hun woning heeft vastgesteld. In zeker zes op de tien gemeenten was het percentage 'woningen onder bezwaar' in 2018 hoger dan in het jaar ervoor. In Gorinchem doen ze blijkbaar wat minder moeilijk, want daar lag het percentage lager dan in 2017.

Mensen tekenen vooral bezwaar aan als ze denken dat hun huis te duur wordt ingeschat. Een hogere woningwaarde betekent namelijk vaak ook hogere belastingen. De afgelopen jaren stegen de WOZ-waardes flink. In 215 van de 355 gemeenten tekende vorig jaar een groter deel van de huiseigenaren bezwaar aan tegen de WOZ-taxatie aan dan in 2017. Dat komt neer op 61 procent van de gemeenten.

In 111 gemeenten, omgerekend 31 procent, stond vorig jaar juist een kleiner aandeel woningen onder bezwaar. Tot deze gemeenten behoort Gorinchem: In 2018 lag het percentage woningen onder bezwaar op 0,8 procent, terwijl dat een jaar eerder 1,3 procent bedroeg.

INSCHATTING Huizenbezitters krijgen elk jaar een WOZ-beschikking op de mat. Daarin staat hoeveel het huis volgens de gemeente waard is. De gemeente maakt deze inschatting door bijvoorbeeld te kijken naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en door te kijken naar de grootte van de woning. Met deze taxatiewaarde wordt de hoogte van verschillende belastingen, zoals de onroerende zaakbelasting (ozb) en de waterschapsbelasting, bepaald.

Als huiseigenaren vinden dat hun woning te duur wordt ingeschat, kunnen ze daartegen bij de gemeente in bezwaar gaan. De gemeente kijkt naar het bezwaar en doet vervolgens later in het jaar opnieuw uitspraak over de woningwaarde. Mensen die het met die uitspraak ook niet eens zijn, kunnen naar de rechter stappen.

De Waarderingskamer controleert gemeenten op het goed uitvoeren van de Wet WOZ.

Over de cijfers op bijgaande kaart:

Allereerst kan je per gemeente zien in 2018 een groter of kleiner deel van de huizen onder bezwaar stond dan in 2017. Tegelijkertijd kan je ook zien tegen hoeveel procent van de vastgestelde WOZ-waarden van huizen er vorig jaar bezwaar is aangetekend.

De cijfers zijn geclusterd naar de gemeente-indeling van 2019. Omdat gemeenten in sommige gevallen nog tot aan het eind van het jaar WOZ-beschikkingen versturen, zijn de cijfers over 2018 de meest recente cijfers die compleet zijn.

https://localfocus2.appspot.com/5da818cbcabc0

advertentie
advertentie