Marian van Zuijdam en haar man hebben al drie jaar een tuintje op het complex Onze Vrije Tijd.
Marian van Zuijdam en haar man hebben al drie jaar een tuintje op het complex Onze Vrije Tijd. Wendelmoet van der Gugten

Rust, ruimte en groen op volkstuinencomplex Onze Vrije Tijd

18 oktober 2019 om 07:02 Mensen

GORINCHEM Op het oudste Volkstuinencomplex van Gorinchem, Onze Vrije Tijd mag men weer voor 10 jaar verder tuinieren. Op 3 oktober werd de huur met de gemeente verlengd.

door Wendelmoet van der Gugten

De Stad Gorinchem ging op zoek bij de tuinders van Onze Vrije Tijd. Dit zijn de mensen die elk vrij moment genieten van hun stukje groen en er alles voor doen om hun groente en fruit goed te laten groeien.

Een wandeling over het complex aan de Kleine Schelluinsekade leert dat er heel veel redenen zijn om een volkstuin te willen en dat je eigen groente kunnen verbouwen zeker niet altijd de hoofdreden is. Er zijn moestuinen, siertuinen, bloementuinen, vijvers, strakke gazons maar ook prachtige tuinhuisjes – van klassiek tot modern. Alles ziet er heel verzorgd uit en het is te zien dat de tuinders er veel zorg en aandacht aan besteden. Ondanks het herfstige weer en het naseizoen, lopen er toch nog wat mensen rond op het complex. De meesten om even wat te klussen, iets na te kijken of te oogsten. Het is er stil en rustig en de tuinen liggen prachtig verscholen in het groen.

GEEN RECREATIETERREIN Ibrahim Elmachi is de voorzitter van de vereniging. Hij is zichtbaar trots als hij vertelt: ,,Onze Vrije Tijd bestaat al sinds 1965 en het terrein telt 54 tuinen van elk 300 m2. Alhoewel er allemaal prachtige, goed onderhouden huisjes op de tuinen staan, is het zeker geen recreatieterrein. Het is echt bedoeld voor mensen die het leuk vinden om een tuin te onderhouden. Hoe ze dat doen en wat ze er willen laten groeien, dat mogen ze helemaal zelf weten. Er is een wachtlijst van een jaar maar toch willen we wel meer aan promotie gaan doen. Zo gaan we bijvoorbeeld één keer per jaar een open dag organiseren want als mensen zien hoe leuk het hier is, willen ze vast en zeker zelf ook een tuin".

Zo is het met hemzelf in ieder geval ook gegaan. Zijn buren hadden hier een tuintje en nodigden hem een keer uit op het complex. Hij was direct enthousiast en wilde toen zelf ook tuinder worden bij Onze Vrije Tijd. Elmaci heeft al 6 jaar een tuin op het complex en komt er zeker 3 a 4 keer per week. Hij heeft een drukke kantoorbaan en dan is het heerlijk om na het werk even buiten te zijn en iets met de handen te doen. In zijn tuin staan voornamelijk veel pepertjes (groene en rode) en aubergines. Er staat zelfs een kas vol grote tomaten. Zijn huisje is zijn trots en ziet er zeer verzorgd en netjes uit. Echt een plek om even tot rust te komen.

EXOTISCHE PLANTEN Even verderop in hetzelfde 'laantje' staat het huisje van Marian van Zuijdam. Zij en haar man hebben al drie jaar een tuintje op het complex. Alhoewel, 'tuintje' klinkt eigenlijk wat mager voor wat het daadwerkelijk is: een prachtige siertuin met allerlei exotische soorten planten en bomen die zij overduidelijk met veel liefde verzorgen. ,,Toen wij van Kedichem naar Gorinchem verhuisden omdat we gelijkvloers moesten gaan wonen, misten we de ruimte en het groen enorm. Op aanraden van een kennis hebben wij ons toen ingeschreven voor dit complex en na een jaar kregen we deze tuin." Marian en haar man hebben nooit spijt gehad van deze beslissing en dat is goed te zien.

Ze komen ongeveer twee keer per week in de tuin. Marian haar man werkt nog dus daarom heeft hij wat minder tijd om te tuinieren. ,,Een belangrijke reden om deze tuin te kopen was dat mijn man na zijn pensioen zo nog wat om handen heeft. Heel fijn is het dat er hier stromend water en stroom beschikbaar zijn. Dat is in andere volkstuinen vaak niet zo." Het huisje ziet er bijna uit als een vakantiebungalow, compleet met een keukenblok en meubilair. "Je kunt hier ook eventueel blijven slapen. Soms doen wij dat in de zomer ook wel. Overnachten mag van 1 april tot 1 oktober. Veel andere mensen op dit complex doen dit dan ook geregeld. Er is een mooie kantine met toiletten dus dat is ook erg fijn."

Marian en haar man zijn gek op bijzondere planten waarbij de esdoorn favoriet is. ,,We hebben esdoorns in allerlei soorten en maten. Mijn man gaat allerlei tuinders af op zoek naar speciale planten. Dat is echt een hobby van hem". Het levert een bijzondere tuin op waarin de ene plant of struik nog mooier en exotischer is dan de andere. Zo staat er bijvoorbeeld een 'fazantenbes' en een 'wonderboom'.

,,Wat wij ook erg misten toen wij vanuit Kedichem naar Gorinchem kwamen, waren de vogels. Die zie je in de stad toch minder dan in een dorp. Hier op de tuin zie je heel veel mooie vogels en hoor je ze de hele dag door volop fluiten. Ook zie je hier geregeld muizen, konijnen en soms een egel. Je bent hier dus echt midden in de natuur, terwijl je eigenlijk ook heel dichtbij de stad bent."

GOEDE BUREN Het contact met de andere tuinders is ook goed. ,,We hebben geregeld contact met onze buren en we groeten elkaar allemaal in dit laantje. Ook zoeken we elkaar op als we hulp nodig hebben of voor tips over tuinieren. Niet iedereen heeft een siertuin, er zijn ook veel mensen met een moestuin. Waarschijnlijk is het de helft moestuin en de helft siertuin. Dat is ook het leuke van dit complex: iedereen doet dat waar zijn hart ligt. Wat alle tuinders wel met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor de tuin."

Mijnheer Cihan valt ook zeker in deze categorie. Hij heeft al 10 jaar een tuintje op het complex en is hier nog steeds heel tevreden mee. ,,10 jaar geleden kwamen we hier bij vrienden op bezoek en daarna wilde mijn vrouw en ik ook zo'n tuin met een huisje." Samen met zijn trouwe viervoeter bezoekt hij vandaag even zijn tuintje waarin hij vooral fruitbomen en - planten heeft staan. Zo heeft hij druiven, vijgen, peren, appels en pruimen. Hij komt hier elke dag wel even. ,,Het is fijn voor de hond en mijn 4 kleinkinderen komen hier ook vaak spelen. Ze plukken dan graag de vruchten die in de tuin te vinden zijn of spelen lekker in de tuin en op de schommel."

advertentie
advertentie