Afbeelding
Martin Veen

Ongewenste graffiti door verlichtingsactie ANWB

17 oktober 2019 om 13:37 Overig

GORINCHEM De gele spuitbussen die de ANWB verstrekt voor hun fietsverlichtingsactie worden tot grote ergernis van onder andere Gorcumer Martin Veen ook voor andere doeleinden gebruikt. ,,Misschien een suggestie voor de @anwb om de kinderen in #gorinchem die zij voor haar acties gebruikt beter te begeleiden? Wie komt dit schoonmaken? @gem_gorinchem",  twitterde Veen onlangs.

door Mirjam de Swart

De ANWB deelt 'slimme' sjablonen en spuitkrijt uit om in hun buurt tags aan te brengen op voor fietsers drukke punten. De gele spuitkrijt duikt echter niet alleen op voor fietsers drukke punten. Zo trof Veen de knalgele reflecterende verf aan op diverse plekken in de binnenstad van Gorinchem. 

De ANWB meldt desgevraagd dat er speciaal gekozen is voor reflecterende spuitkrijt omdat deze biologisch afbreekbaar is èn na verloop van tijd vanzelf verdwijnt. Annelies Tichelaar, woordvoerder bij de persdienst van de ANWB kreeg nog niet eerder klachten binnen over oneigenlijk gebruik van de spuitkrijt, maar geeft wel aan dat deze wijze van gebruiken ,,natuurlijk niet de bedoeling" is. ,,Gemiddeld kun je 2 tot 3 tags plaatsen met één spuitbus krijt. De verf verdwijnt overigens vanzelf maar dat kan 6 tot 8 weken duren", voegt Tichelaar daar aan toe. 

ANWB wil het verkeer veiliger maken en fietsers er aan herinneren hun licht aan te zetten. Het idee: een sjabloon met de tekst: 'Zet je licht aan', en een smiley erachter, die je met spuitkrijt eenvoudig op de fietspaden spuit. Want wat blijkt? In plaats van 4 op de 10, hebben 6 op de 10 fietsers na het lezen van de tekst 'Zet je licht aan' hun licht aan. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond.

Iedereen kan een eigen gratis tagpakket online bestellen of ophalen in één van de ANWB-winkels.

Afbeelding
advertentie
advertentie