Afbeelding
Janus Visser

Begroting Gorinchem in balans

18 oktober 2019 om 08:49 Politiek

GORINCHEM De begroting voor 2020 is op 15 oktober door het college vastgesteld en ter besluitvorming aangeboden aan de raad. Uit het ' huishoudboekje' van de gemeente blijkt dat de inkomsten en uitgaven van de gemeente Gorinchem in balans zijn.

In totaal geeft Gorinchem volgend jaar 132,6 miljoen euro uit. Dit geld ontvangt de gemeente voor een deel van het rijk en voor een deel via de lokale heffingen, zoals de onroerend zaak belasting, afvalstoffenheffing en woonlasten. Komend jaar stijgt de afvalstoffenheffing voor een meerpersoonshuishouden met € 19 euro, voor een eenpersoonshuishouden is dit € 15 euro. De rioollasten blijven gelijk en de OZB is met de inflatie gestegen met 1,5%. 

Wethouder Dick van Zanten, Financiën: ,,Ik ben er trots op dat we de gemeenteraad een mooie sluitende begroting kunnen aanbieden. Gorinchem staat er goed voor. Mede door de extra middelen uit het gemeentefonds, is er sprake van een jaarlijks begrotingsoverschot. Ook is er ruimte voor nieuwe investeringen, maar we moeten wel alert blijven. Dit geldt met name voor de financiële ontwikkelingen in het Sociaal Domein. Dit houden we nauwlettend in de gaten."

In de Visie van de Stad, GO 2032 en het Gorcums Akkoord heeft de gemeente aangegeven in te zetten op groei, het versterken van de bereikbaarheid, de lokale economie en het behoud van de regionale functie van de stad. Om dit te realiseren maakt het college in de Begroting 2020 onder andere geld vrij voor de aanpak van de Banneweg. Voor onderwijs zijn investeringsposten opgenomen voor de brede school Hoog Dalem en de Regionale Beroepen en Innovatie Campus (RBIC). Op het gebied van cultuur ligt  de focus met name op het cultureel erfgoed, cultuureducatie en cultuurparticipatie. Belangrijke pijlers van de energietransitie binnen Gorinchem zijn energiebesparingsmaatregelen en de realisatie van een duurzaam warmtenet. Daarnaast onderzoekt de Gorinchem de mogelijkheden voor duurzame energieopwekking door middel van onder andere zon, wind en waterstof.

De begroting is een beleidsmatige en financiële vertaling van het collegeprogramma. Hierin staan de keuzes die het college voor komend jaar heeft gemaakt om de doelstellingen uit het Gorcums Akkoord te realiseren.

advertentie
advertentie