Vlnr Jan Ottevanger, penningmeester IFFG, Marjan Versluis, fractieassistent Democraten Gorinchem en Anika van der kevie, festivaldirecteur IFFG.
Vlnr Jan Ottevanger, penningmeester IFFG, Marjan Versluis, fractieassistent Democraten Gorinchem en Anika van der kevie, festivaldirecteur IFFG. Mirjam de Swart

IFFG méér dan een filmfestival

21 oktober 2019 om 11:30 Film

GORINCHEM Democraten Gorinchem draagt het Internationaal FilmFestival Gorinchem (IFFG) een warm hart toe en daarom maken zij zich hard voor een extra subsidie van 30.000 euro voor het IFFG. Deze subsidie komt, als het aan Democraten Gorinchem ligt, bovenop de subsidie van 20.000 euro die het filmfestival reeds ontvangt van de gemeente.

door Mirjam de Swart

Het IFFG is in Gorinchem en omgeving vooral bekend vanwege de organisatie van het jaarlijkse filmfestival. Ook in 2020 vindt er weer een internationaal filmfestival plaats binnen de stadsmuren van Gorinchem. Van 16 tot en met 19 april worden er weer diverse internationale films getoond op drie verschillende locaties in de binnenstad.

,,Het IFFG is zoveel meer dan het filmfestival alleen", start Anika van der Kevie, directeur van het IFFG, haar pleidooi. ,,Nog meer dan nu al het geval is, willen we in 2020 gaan inzetten op een jaarrond programmering. Ook willen we veel meer tijd en ruimte vrijmaken voor talentontwikkeling en filmeducatie. We gaan het nog ambitieuzer aanpakken dan voorgaande jaren, maar elke ambitie vraagt wel de nodige mankracht èn geld."

En daar komt Democraten Gorinchem om de hoek kijken. Het was fractieassistent Marjan Versluis die haar partijgenoten wees op het belang van het IFFG in Gorinchem. ,,Een kleine investering kan leiden tot heel veel meer. De gemeente laat door het toekennen van een extra subsidie zien dat ze in de jaarrond programmering gelooft en dat kan vervolgens andere partijen weer over de streep trekken. Dat kan meer subsidie betekenen, maar ook meer samenwerking. Een kleine investering kan zo van het IFFG een professionele organisatie maken", legt Marjan Versluis uit.

,,Het is voor ons heel belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben. We kunnen niet wachten tot 2020, want we zijn er nú al mee bezig", vult Van der Kevie aan. Versluis valt haar bij: ,,Wij hebben al gepolst bij diverse Gorcumse politieke partijen en we hebben een positieve verwachting dat er draagvlak is voor het toekennen van deze extra subsidie. Tijdens de begrotingsraad op donderdag 7 november dienen we dan ook een amendement in." Van der Kevie: ,,Het zou fantastisch zijn als het voorstel raadsbreed gesteund wordt."

Volgens Versluis hoeft een subsidie van 30.000 euro voor het IFFG niet te betekenen dat er minder geld overblijft voor de andere culturele spelers in Gorinchem ..Wat ons betreft wordt de subsidie van 30.000 euro voor een periode van vier jaar toegekend, Daarna kan er geëvalueerd worden. Het bedrag kan heel goed gefinancierd worden vanuit bijvoorbeeld de algemene reserves." Van der Kevie: ,,Nu worden worden we door de gemeente nog gezien als een festival dat subsidie krijgt, maar wat mij betreft vallen we onder stadsprogrammering; we zijn immers het hele jaar door actief."

IFFG werkt met diverse andere partijen in Gorinchem samen om haar ambitie waar te maken. ,,Met cultuurcoaches, theaters en cultureel maatschappelijke organisaties bijvoorbeeld. In de toekomst breiden we de samenwerking uit met de bibliotheek, het museum maar ook met de winkeliersvereniging. We haken aan bij de activiteiten die door deze partijen worden georganiseerd, maar ondersteunen ze ook met onze expertise op het gebied van filmeducatie bij de organisatie van activiteiten die raakvlak hebben met film en video", aldus Van der Kevie

Van der Kevie zei het al aan het begin van haar betoog. Het Internationaal FilmFestival Gorinchem is zoveel meer dan een filmfestival alleen. ,,In 2020 willen we naast de maandelijkse activiteiten die we gaan organiseren nog meer gaan inzetten op filmeducatie. Ook willen we ons hard gaan maken voor talentontwikkeling. Bijvoorbeeld door een jongerenjury. Het is toch fantastisch als jongeren hun eigen films in kunnen sturen, waarmee ze in hun eigen stad kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben."

advertentie
advertentie