Afbeelding
Mirjam de Swart

Kamers met Kansen: Huisje, boompje, begeleiding

29 oktober 2019 om 09:10 Wonen

GORINCHEM Uiteindelijk wil iedere jongere een woonplek voor zichzelf als hij volwassen wordt, maar niet elke jongere krijgt het voor elkaar om direct zelfstandig te wonen. Kamers met kansen is een plek voor jongeren die het fijn vinden een steuntje in de rug te krijgen. Die begeleid willen worden in wonen, leren, werken en ontmoeten. ,,Ik zag mezelf dat niet doen; op kamers wonen. Je moet dan echt alles helemaal alleen doen. Daar was ik een beetje bang voor."

door Mirjam de Swart 

De 18-jarige Willy woont sinds twee maanden bij Kamers met Kansen dat is gevestigd aan de Willem Kloosstraat in Gorinchem. Het woonproject biedt woonruimte aan 14 jongeren tussen de 18 en 27 jaar uit de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het project is vijf jaar geleden opgezet door woningbouwvereniging Poort6, de gemeente en het Leger des Heils. Deze laatste partij is verantwoordelijk voor de begeleiding van de jongeren. ,,Je moet begeleiding accepteren", legt Eline Kraaijveld, coach bij Kamers met Kansen, uit. ,,Het is niet zo dat je hier volledig je eigen gang kunt gaan."

De meeste jongeren krijgen zo'n anderhalf uur per week begeleiding. Willy: ,,Ik krijg op het moment iets meer begeleiding, omdat ik het in het begin echt heel lastig vond om van alles zelf te moeten regelen. Het is fijn als er iemand over je schouder meekijkt. Er is altijd iemand in de buurt waar je je gevoel bij kwijt kan." De coach van het Leger des Heils is er natuurlijk ook voor praktische hulp. Eline: ,,We helpen de jongeren onder andere bij hun financiën, koken en de planning van huishoudelijke taken. Maar ook bij het vinden van een goede balans tussen school, werk en thuis."

In de vijf jaar dat Kamers met Kansen actief is in Gorinchem zijn er zo'n 52 jongeren verder geholpen. Niet iedere jongere is echter geschikt om via Kamers met Kansen naar een zelfstandige woonruimte door te groeien. ,,Soms blijkt tijdens een intakegesprek (of later) dat een jongere teveel begeleiding nodig heeft, dat hij of zij het niet redt met die paar uurtjes begeleiding die wij ze kunnen bieden. Er zijn nu eenmaal jongeren die meer nodig hebben dan een steuntje in de rug. Uiteindelijk moeten ze het namelijk wel zelf kunnen doen." ,,En soms past een jongere gewoon ook niet altijd binnen de groep", vult Marieke Sprong, afdelingsmanager extramurale zorg van het Leger des Heils, aan. ,,Het zijn ook echt niet alle 52 succesverhalen."

Het verhaal van Willy lijkt echter wel die kant op te gaan. De 18-jarige Hardinxveldse werkt keihard aan haar zelfstandigheid. De thuissituatie van Willy is complex. Haar moeder overleed toen Willy nog jong was. Het contact tussen de vrouw met wie haar vader uiteindelijk hertrouwde en Willy liep, op zijn zachts gezegd, niet lekker. Ondanks verwoede pogingen van alle partijen lukte het niet om dat contact te verbeteren. Het grote samengetelde gezin waarin Willy terechtkwam doordat haar vader hertrouwde, maakte het er niet makkelijker op. Uiteindelijk zag Willy, maar ook haar vader, maar één oplossing: het huis uit gaan. 

,,Ik heb nu mijn eigen plek. Thuis moest ik mijn kamer delen met mijn zusjes van 11 en 15 jaar oud. En nu ik hier woon, merk ik dat de band met mijn vader, maar ook die met mijn stiefmoeder verbetert. ,,Ik ga regelmatig langs bij mijn vader en ik wil mijn stiefmoeder binnenkort uitnodigen om bij mij een kopje thee te komen drinken", vertelt Willy. ,,We zien het vaak dat een beetje afstand de band tussen ouders en hun kind vaak verbetert. We stimuleren het ook om contact te blijven houden met ouders en andere familie al is dat niet altijd mogelijk", verduidelijkt Kraaijveld. 

Kamers met Kansen in Gorinchem beschikt over 14 kamers verdeeld over twee huizen. De jongeren hebben ieder hun eigen kamer, maar delen de keuken, badkamer en het toilet. Ook worden er regelmatig groepsactiviteiten georganiseerd. Willy heeft een goede klik met een van de andere bewoonsters. ,,We koken vaak samen. Vaak blijf ik daar dan hangen na het eten en kijken we ook nog samen een film. Dat is altijd erg gezellig." De meeste jongeren wonen zo'n anderhalf tot twee jaar bij Kamers met Kansen. ,,De jongeren maken met hun coach een plan met hun persoonlijke doelen. Denk daarbij aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden, budgetteren, omgaan met verslaving en/of solliciteren. Ook het volhouden van werk of het afronden van studie zijn belangrijke onderwerpen in de coaching. De coaches van het Leger des Heils begeleiden de jongeren ook bij het leggen van contacten en het opbouwen van relaties", aldus Sprong.

In Gorinchem wonen momenteel 11 jongeren in het woonproject aan de Willem Kloosstraat. Er is dus nog ruimte voor andere jongeren die hier zouden willen wonen. Jongeren die hier wonen, huren de kamer van Poort6. Aan dit huurcontract met Poort6 wordt een coachcontract gekoppeld. ,,Toen ik hier kwam, moest ik van alles ondertekenen", lacht Willy. ,,Toen dacht ik wel even: waar begin ik aan." Spijt heeft ze echter niet van haar keuze. ,,Ik heb echt heel veel contact met mijn huisgenoten en vind het hier supergezellig."

Meer weten over Kamers met kansen in Gorinchem? Ga naar www.kamersmetkansen-gorinchem.nl

advertentie
advertentie