Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Verkeerd Spoor; Arie de Ruiter schrijft boek over stationsmoord

27 oktober 2019 om 07:51 Historie

GIESSEN-NIEUWKERK Op een vroege morgen in augustus 1923 wordt bij Giessen-Nieuwkerk het lichaam van spoorwegambtenaar Jacob de Jong gevonden. Twee onschuldigen zaten een aantal jaar vast en de dader werd nooit gevonden. Arie de Ruiter (66) heeft deze waargebeurde geschiedenis als basis voor zijn nieuwe roman gebruikt. Het verhaal volgt de fictieve dader voor, tijdens en na de moord.

door Suzanne Heikoop 

Geboren Giessen-Nieuwkerker Arie de Ruiter kon in zijn kinder- en tienerjaren eigenlijk helemaal niet schrijven. Opstellen waren geen succes. Toch kreeg hij later de smaak te pakken. Arie werd notulist en redacteur van het kerkblad. ,,Dat kwam vaak niet vol, dus toen ben ik er zelf maar voor gaan schrijven. De stukjes werden verhalen en de verhalen werden romans." De Ruiter schreef eerder al vier romans, waarvan drie historische. ,,Het boeit me om in een bepaalde periode te duiken, de sfeer te proeven en het me voor de geest te halen. De periode van Verkeerd Spoor begint vlak voor de eerste wereldoorlog, de moord vindt net na de oorlog plaats. Er heerste armoede en veel werkloosheid en mensen, waaronder de hoofdpersoon van het boek, waren ontheemd."

Het verhaal over de vermoorde stationschef heeft De Ruiter altijd geboeid. ,,Het verhaal leeft nog steeds. Dit jaar werd het twee keer uitgelicht in De Kroniek, het blaadje van de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen. Het heeft iets geheimzinnigs. Er is een moord gepleegd, maar de moordenaar is nooit gevonden en er zijn twee mannen onterecht vastgezet. Ook landelijk heeft deze gebeurtenis impact gehad."

Arie ging voor onderzoek naar museum Het Regthuys. ,,Daar hebben ze een heel dossier over de moordzaak, waar ik veel informatie uit heb gehaald. Ook digitale krantenarchieven en boekjes hadden informatie over de zaak en de algemene situatie in Nederland in die tijd. Hoe verder het onderzoek vorderde, hoe enthousiaster ik werd. Er kwam ook een artikel tevoorschijn over de burgemeester, die op zijn fiets tussen de rails kwam en op zijn snufferd ging. Dat is natuurlijk ook in het boek verwerkt."

Er werd ruim twee jaar geschreven om het boek af te krijgen. ,,In 2017 rondde ik het eerste manuscript af, daarna is het nog een aantal keer herzien. Het afronden en het vinden van een uitgever kostte behoorlijk wat tijd, maar dat was het waard. Het eindresultaat is een roman met ontzettend veel leuke en interessante informatie over deze streek. De eerste reacties komen ook al binnen; lezers zien het verhaal zo voor zich, herkennen veel en genieten van het mooie, spannende verhaal."

Verkeerd Spoor van Arie de Ruiter is te bestellen in alle boekhandels of via zijn eigen website: www.boekarie.nl. Op zaterdag 2 november is er in De Stigt een boekpresentatie. 10.45 uur op Peursemseweg 15 in Giessenburg.
 

advertentie
advertentie