Afbeelding
Mirjam de Swart

Vrijmetselaars houden 'Avond van de Vrije Geest'in Gorcums Museum

1 november 2019 om 15:40 Maatschappelijk

GORINCHEM Wat rest er van de mens? is de titel van de lezing die door cultuurfilosoof Evert-Jan Ouweneel wordt gepresenteerd in het auditorium van het Gorcums Museum op dinsdagavond 12 november. Aanvang is om 20.00 uur, Auditorium open om 19.30 uur. Toegang en koffie gratis.

Het is de eerste Avond van de Vrije Geest in een reeks lezingen, die worden georganiseerd door de Gorcumse Vrijmetselaars Loge. In deze avonden staan het zoeken naar antwoorden over levensvragen en het werken aan een betere wereld centraal. Na de lezing is er de mogelijkheid om met de spreker over het thema van gedachten te wisselen.

We leven in een tijd, waarin efficiency en rendementsdenken de toon zetten. Zijn artificiële intelligentie, robots en machines niet veel efficiënter dan mensen ooit kunnen worden? Worden wij als mensen op het punt van efficiency en rendement niet langzamerhand ingehaald door deze technologieën? En wordt daarmee de mens uiteindelijk niet gereduceerd tot een wat mislukte variant van deze technologieën? Niet als we de mens weer gaan zien in al zijn facetten. Een mens is geen machine die beoordeeld kan worden op efficiency en rendement alleen. Maar zijn we daartoe in staat? Of heeft het nuttigheidsdenken ons misschien al te veel in zijn greep?

Drs. Evert-Jan Ouweneel studeerde cum laude af in de wijsbegeerte; hij bekleedt de functie van Chief of Vision van World Vision Australia en World Vision International. In de rol van "thought leader" richt hij zich op de grote wereldkwesties die nu spelen; buiten World Vision heeft hij een jarenlange ervaring opgebouwd in het beschrijven van grote maatschappelijke ontwikkelingen. Zijn dagseminars over 5000 jaar wereldgeschiedenis, 5000 jaar spiritualiteit, waarden, wereldmachten en wereldkwesties hebben inmiddels een groot publiek bereikt. Evert-Jan Ouweneel verzorgt regelmatig lezingen bij de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit van Tilburg en sinds kort de Vrije Universiteit Amsterdam.

advertentie
advertentie