Bedrijven worden gestimuleerd om zonnepanelen op hun dak te installeren
Bedrijven worden gestimuleerd om zonnepanelen op hun dak te installeren Theo Sprong

Minima krijgen LED-lampen en tochtstrippen cadeau

1 november 2019 om 16:41 Overig

GORINCHEM – De gemeenteraad heeft donderdagavond besloten dat zo'n 2300 gezinnen met een minimuminkomen een duurzaamheidspakket cadeau krijgen. Het pakket bestaat onder andere uit LED-lampen en tochtstrippen.

De duurzaamheidspakketten kosten zo'n vijftig euro per huishouden en de gemeente trekt daarvoor 100.000 euro uit. Naast de LED-lampen en tochtstrippen bestaat het pakket uit een water sparende douchekop, een schakelbaar verlengblok, radiatorfolie en een folder met bespaartips. Het is slechts één van de plannen die worden uitgevoerd voor de 600.000 euro die de gemeenteraad uittrekt voor duurzaamheid. Zo komt er een subsidie regeling groene daken, laadpalen achter het stadhuis, aanvullend onderzoek naar het warmtenet in de Gildenwijk, subsidie voor zonnepanelen bij bedrijven, subsidie voor een energie coöperatie en een digitaal platform. Ook wil Gorinchem in overleg met VVE's (verenigingen van eigenaren appartementen) kijken hoe energie bespaart kan worden. Op het stadhuis wordt gestart met een waterstofproject. Daarbij wordt waterstof toegevoegd aan de CV installatie om gas te besparen. 

E laadpalen

In de raadsvergadering werd uitgebreid gesproken over het pakket maatregelen. Vooral het inzetten van een full-time communicatie medewerker voor een bedrag van 60.000 euro leverde de nodige discussie op. Groen Links, VVD en CU/SGP dienden een amendement in om het bedrag op een andere manier ten goede te laten komen aan duurzaamheid.  "Kan de communicatie niet uit het huidige budget betaald worden, we hebben al een fikse afdeling communicatie", zo stelde raadslid Rutger van Breemen. SP'er Arjan van Houwelingen zag de E laadpalen het liefst voor het stadhuis geplaatst in plaats van achter, daar kunnen ze alleen gebruikt worden door de ambtenaren. Ilhan Tekir van D66 vroeg zich af waarom er geen extra geld is uitgetrokken om de afvalscheiding in de gemeente te stimuleren. "Het is ons een doorn in het oog dat Waardlanden zo streng is dat inwoners die in een bedrijfsauto afval willen brengen, worden geweigerd. Dat zorgt juist voor het bijplaatsen van afval bij de containers in de stad. Afvalscheiding is de eerste stap op weg naar duurzaamheid".

Afvalscheiding

Wethouder Eelco Kraaijeveld hield echter vast aan een full-time medewerker voor communicatie. "Bij de huidige afdeling is slechts acht uur voor duurzaamheid, dat is echt onvoldoende. We staan voor een brede energietransitie, communicatie is ook nodig voor participatie van alles inwoners en de stad voor die opgave". Ook het betrekken van afvalscheiding bij het pakket duurzaamheidsmaatregelen zag hij niet zitten. Uiteindelijk werden de amendementen voor een andere bestemming van de 60.000 euro voor de communicatie medewerker en de E laadpalen voor het stadhuis verworpen. Het raadsvoorstel met alle twaalf maatregelen werd unaniem aangenomen.

advertentie
advertentie