Chantal vertelt haar verhaal aan RTV Rijnmondd
Chantal vertelt haar verhaal aan RTV Rijnmondd Carry van Hofwegen

15 jaar voedselbank in Gorinchem: niet meer weg te denken

4 november 2019 om 09:44 Maatschappelijk Deel je nieuws

Sinds 2004 heeft Gorinchem een voedselbank. Dat is dit jaar alweer 15 jaar. 110 gezinnen krijgen elke week boodschappen voor zo mogelijk met twee tot drie maaltijden. Carry van Hofwegen bestuurslid: ‘We streven ernaar vooral verse producten uit te kunnen geven, maar zijn daarin afhankelijk. Elke week is het een verrassing wat we van supermarkten en bedrijven aan overtollige producten ontvangen’. Dankzij donaties kunnen we soms verse groenten of bijvoorbeeld eieren inkopen.

Wie zijn die mensen? 

Chantal

‘Na mijn scheiding moesten we het huis verkopen. Dat bleek behoorlijk onder water te staan zodat we allebei een flinke schuld hadden. Daar kwam voor mij in 2015 nog een hoge belastingaanslag bij. Daar zat ik met een grote schuld, het verdriet van de scheiding en onze 3 kinderen in een huurflat.’ ‘Dankzij mijn lieve familie en vrienden redde ik het, maar ik wilde zelf wat aan mijn situatie doen daarom heb ik een mailtje gestuurd naar de voedselbank.’ 

‘Cliënten melden zich inderdaad zelf, maar vaak worden zij doorverwezen door instanties bijvoorbeeld de RSD, Vluchtelingenwerk, de kerk of de moskee’ vult Carry van Hofwegen aan. ‘In een intakegesprek wordt gekeken hoe de financiële situatie is en daarbij houden we ons aan de landelijke norm van Voedselbank Nederland’ vult Liesbeth van het intaketeam aan.

 

‘Voor mij was het geweldig, maar ook een bevestiging van mijn shit dat ik een pakket kon ophalen’ aldus Chantal. ‘Het duurde minstens 3 keer voordat ik mijn schaamte overwon en met een opgeheven hoofd de drempel van de voedselbank overstapte. Mijn kinderen vertelde ik niks, ik zei dat we boodschappen kregen van een goede vriendin. Dat ging goed totdat ik werd gevraagd om de hoofdrol te spelen in de promotiefilm van de voedselbank. Ik werd herkend door een klasgenoot van mijn oudste dochter die de film zag bij een wervingsactie in de kerk. Toen waren de rapen gaar want op maandag was het: “Jullie lopen bij de voedselbank”. Toen moest ik het mijn kinderen wel vertellen. Gelukkig is de boel gesust. Ik heb met de ouders gesproken, de school stond open voor ons verhaal en mijn dochter heeft een spreekbeurt gehouden. 

Sinds augustus ben ik door zuinig te leven en de hulp van de voedselbank eindelijk schuldenvrij. Ik wilde wat terugdoen en ben zelf vrijwilliger geworden. Ook vertel ik mijn verhaal zodat mensen weten dat het iedereen kan overkomen.

 

 

 

advertentie
advertentie