Het echtpaar Van der Leede stond centraal tijdens de Regiodag Ouderenzorg
Het echtpaar Van der Leede stond centraal tijdens de Regiodag Ouderenzorg Huisarts en Zorg

Vanuit verbinding in gesprek over ouderenzorg in de regio

4 november 2019 om 13:28 Nieuws Deel je nieuws

Huisarts en Zorg kijkt terug op een zeer geslaagde en drukbezochte Regiodag Ouderenzorg. Op 29 oktober verzamelden zich in De Til in Giessenburg ruim 150 deelnemers en diverse inspirerende sprekers om vanuit verschillende invalshoeken en in een open dialoog te praten over de toekomst van ouderenzorg in de regio. De conclusie is dat inzetten op preventie, het versterken van de lokale samenwerking en het verbeteren van de communicatie tussen alle disciplines onontbeerlijk is om ouderen zo lang en gezond mogelijk thuis van hun oude dag te kunnen laten genieten.

Huisartsen, praktijkondersteuners ouderen, wijkverpleegkundigen, specialisten ouderengeneeskunde, stafleden uit het ziekenhuis, beleidsmedewerkers zorg en welzijn van gemeenten, welzijnswerkers en mantelzorgondersteuners uit Gorinchem en omgeving waren deze middag onder andere aanwezig. Zij maakten kennis met het verhaal van het echtpaar Van der Leede. Met als overkoepelend thema ‘Ouder worden is eigenlijk best vernieuwend’ hebben huisarts Canoy, specialist ouderengeneeskunde Weinberg en de huisartsen Hurts en Oron hun visie gedeeld hoe met elkaar gewerkt kan worden aan de beste zorg op de juiste plek. 

Communiceren met het netwerk
Huisarts Canoy heeft uitgelegd dat de zorgverleners rondom ouderen momenteel vaak leven op hun eigen digitale eiland. Het feit dat de huidige ICT-systemen van huisartsen, specialisten, gemeenten en wijkverpleegkundigen niet met elkaar verbonden zijn, maakt de noodzakelijke samenwerking in de praktijk erg ingewikkeld. Daarna ging Weinberg in op de omslag die Rivas inzet van ketenzorg naar netwerkzorg. De huisartsen Hurts en Oron zijn de initiatiefnemers van het consultatiebureau voor ouderen in Leerdam. Zij hebben het publiek meegenomen in het ontstaan en het huidige succes van het consultatiebureau. 

Goede lokale ouderenzorg
Vervolgens zijn de verschillende beroepsdisciplines per werkgebied met elkaar in gesprek gegaan over de vraag ‘Wat is er lokaal nodig om de ouderenzorg goed te organiseren?’ Met veel enthousiasme is er met elkaar gediscussieerd en zijn in enkele gevallen al direct acties bedacht om de onderlinge informatie-uitwisseling te verbeteren. Het contact met alle partijen in het netwerk rondom ouderen is deze middag door de aanwezigen als zeer waardevol ervaren. De werkgroep Ouderen van Huisarts en Zorg gaat met de resultaten van de verschillende rondetafelgesprekken aan de slag. 

advertentie
advertentie