Wethouder Dick van Zanten tijdens de schorsing in gesprek met de raadsleden Hans van Mourik en Ali Kocak
Wethouder Dick van Zanten tijdens de schorsing in gesprek met de raadsleden Hans van Mourik en Ali Kocak Hannie Visser-Kieboom

Tik op de vingers voor wethouder Van Zanten

8 november 2019 om 08:07 Overig

GORINCHEM Tijdens de begrotingsbehandeling in poppodium Pogo kreeg wethouder Dick van Zanten het dringende advies om zijn portefeuille financiën neer te leggen. Dit nadat hij tot tweemaal toe grote verwarring had gezaaid rond de begroting.

Het cadeautje dat wethouder Van Zanten bij aanvang van de begrotingsbehandeling kreeg van raadslid Renate van Maaren was al een veeg voorteken over het verloop van de vergadering. Ze overhandigde hem met een knipoog het boekje over Woezel en Pip die leren rekenen.  De kritische noten van de raadsleden over de begroting en de oplopende schuldenlast probeerde Van Zanten te pareren door te spreken over een solide begroting. Hij zaaide vervolgens verwarring door de raad voor te stellen in de klankbordgroep financiën te overleggen over grote uitgaven zoals zeven miljoen voor de Nieuwe Doelen en vijf miljoen voor de beroepencampus na vaststelling van de begroting. En ook nog in gesprek te gaan met de raad over de oplopende schuldenlast.

In tweede termijn probeerde hij de verwarring weg te nemen, maar door zijn gebrek aan kennis over de exacte cijfers en een ontkenning over een tekort op de begroting in 2023 van 76.000 euro maakte hij de ergernis van de oppositie alleen maar groter. Reden voor CU raadslid Marjo Molengraaf om schorsing aan te vragen en te overleggen met andere oppositiepartijen. Het kwam niet tot een motie van wantrouwen of treurnis. Dan heb je een idee waarom we (unaniem als oppositie) deze keuze gemaakt hebben.Wel legde Molengraaf een verklaring af.  ,,Gezien het verloop van de vergadering adviseren wij het college dringend de portefeuille financiën te herverdelen", zo liet ze het college weten na schorsing. Haar verklaring werd ondersteund door VVD, Groen Links, SP, Gorcum Actief, fractie Van Maaren, D66 en CU/SGP.  SP raadslid Dieuwertje Stevens liet weten waarom een motie achterwege bleef. ,,De reden waarom we niet gekozen hebben voor een motie is, omdat we weten dat deze verworpen zou worden en daardoor dus weinig uithaalt. Naar dit advies moet het college luisteren en hopelijk zet dat serieus aan tot denken: het enige dat we konden doen als oppositie". (HVK)

advertentie
advertentie