Afbeelding
Kennismaking

Een contract met een gecertificeerde arbodienst is verplicht

8 november 2019 om 10:44 Partnercontent

Werkgevers in Nederland moeten voldoen aan strenge eisen omtrent het arbo- en verzuimbeleid. Als werkgever bent u dan ook verplicht om een gecertificeerde arbodienst in te schakelen. De arbodienst moet voldoen aan de richtlijnen zoals die zijn opgesteld door de Stichting Beheer Certificatie Arbodiensten (SBCA). Deze stichting stelt de richtlijnen voor toetsing en certificering vast. Essentieel thema hierbij, is de correcte omgang met vertrouwelijke informatie. Die kwaliteit koopt u als werkgever automatisch in met een gecertificeerde arbodienst.

Over de certificering
De ISO-certificering heeft verschillende gradaties. Zo is Preventix bijvoorbeeld een arbodienst met certificering. Preventix heeft de ISO 9001-2015 certificering. Deze certificering is vrij uniek voor arbodiensten. Veel arbodiensten beschikken namelijk nog niet over deze certificering. Dat is grotendeels verklaarbaar door het feit dat de audits worden uitgevoerd door een geaccrediteerde instelling, en dat veeleisende voorwaarden steeds verder aangescherpt worden.

Vereisten voor de certificaten
Kiest u voor een gecertificeerde arbodienst, dan weet u zeker dat deze gewend is te voldoen aan de talloze regels. Zo moet er een gestructureerde en degelijke bedrijfsvoering zijn ontwikkeld. Uw arbodienst is ook verplicht samen te werken met kerndeskundigen, waaronder zeker één arbodienst bedrijfsarts. Ook is het verplicht de beschikking te hebben over een hoger veiligheidskundige, arbeids- en organisatiekundige en arbeidshygiënist.

Wat moet worden aangetoond?
De arbodienstverlening verloopt op basis van het handboek. Ook deze moet volledig op orde zijn. Alles moet aantoonbaar zijn: de functie-eisen moeten vastliggen, alle bedrijfsfuncties moeten correct zijn omschreven, en ook de onderlinge afspraken moeten goed worden vastgelegd in verslagen. Hierbij hoort ook dat het bedrijf interne onderzoeken houdt. Het is verplicht om klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren, én te laten zien wat de uitslag hiervan is. De omgang met klachten en de privacy moeten altijd voldoen aan de laatste eisen.

Een arbodienst voor kwaliteit
Het werken met steeds dezelfde arbeidsdeskundige is niet verplicht. Toch kiest Preventix hier voor, vanwege de meerwaarde voor de klant. De organisatie maakt deze service gestroomlijnd mede door het gebruik de de software VerzuimSignaal Unit 4. Hierin wordt het verzuim van werknemers beheerd. Vanuit dit programma worden ook snel en gemakkelijk spreekuren, onderzoeken en andere diensten van specialisten ingekocht. Ook handig is dat werknemers toegang hebben tot hun eigen gegevens

Bent u benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Preventix heeft meerdere locaties verspreid door het land. Zo is er altijd een vestiging bij u in de buurt. Bel naar 088 – 7007700 of stuur een mailtje naar info@preventix.nl.

advertentie
advertentie