Situatieschets van bedrijventerrein met boven gepland zonnepark
Situatieschets van bedrijventerrein met boven gepland zonnepark Hannie Visser-Kieboom

Geen zonnepark op waterplas Zuiderlingedijk

15 november 2019 om 13:05 Politiek

GORINCHEM – De Dekker Groep mag op de waterplas naast het bedrijventerrein aan de Zuiderlingedijk geen zonnepanelen leggen omdat dit niet past in de beleidslijn van de provincie Zuid-Holland.

De Gorcumse raad sprak donderdagavond over de ruimtelijke visie voor het buitendijkse bedrijventerrein langs de Linge. Het terrein ligt vlakbij het Natura2000 Lingegebied en Diefdijk-Zuid. Op het terrein van 5,5 ha. zijn de Betoncentrale en Weber Beamix gevestigd, het terrein is eigendom van de Dekker Groep. Tijdens de aanleg van de Betuweroute werd het bedrijventerrein ingeperkt en later is een deel van de plas gedempt. De Dekker Groep wil nu op het deels opgespoten terrein enkele bedrijfskavels uitgeven en zonnepanelen leggen op de waterplas. Dit om als Betoncentrale in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. Het bedrijf vroeg al eerder SDE subsidie aan om zonnepanelen op het dak te leggen, maar dat levert niet genoeg energie op om zelfvoorzienend te worden.

Naast verbod op het leggen van zonnepanelen wil de gemeente op nieuwe kavels geen buitenopslag op het terrein toestaan. De Dekker Groep betreurt dit omdat ze voor de nieuwe bedrijfskavels liefst bedrijven vestigt die een aanvulling zijn voor de Betoncentrale. Zij maken gebruik van de buitenopslag voor zand en grint dat nodig is voor de productie van het beton. Op 21 november praat de Gorcumse raad verder over de ruimtelijke visie voor het bedrijventerrein.

advertentie
advertentie