Afbeelding
foto: GP-buro

Nieuwe expositie Hendrick Hamel Museum: oude prenten, nieuwe verhalen

18 november 2019 om 11:38 Overig

GORINCHEM Het eerste exemplaar van een bijzondere uitgave van de Historische Vereniging 'Oud Gorcum' is zondag 17 november uitgereikt aan loco burgemeester Dick van Zanten. Het is een boek met 56 gravures uit drie eeuwen Gorinchem (1570-1870) uit de verzameling van Boudewijn Verhoef. Het bijzondere hiervan is dat bekende en minder bekende stadgenoten (en één Woerkumer) is gevraagd om bij die prenten een geheel eigen verhaal te schrijven. Daardoor worden lezers meegenomen in ieders eigentijdse beleving van die prenten uit het verleden.

Schrijvers lieten soms hun fantasie de vrije loop en dat maakt dat de verhalen zeer afwisselend en verrassend zijn; een ontdekkingsreis tussen historische werkelijkheid en fantasie. Want de vesting Gorcum heeft heel wat te vertellen. Het boek 'Gorcum, oude prenten, nieuwe verhalen' is vanaf 18 november verkrijgbaar in de boekhandel, de VVV en de musea. De originele prenten worden van 20 november tot 1 februari geëxposeerd in het Hendrik Hamel Museum.

Boudewijn Verhoef groeide op in Maarn. Zijn vader was erg in geschiedenis geïnteresseerd en had veel oude boeken waar de prenten uitgescheurd waren, dat maakt nieuwsgierig. Het wekte zijn interesse naar de prenten en in de geschiedenis daarvan. ,,Soms lijkt het erop dat ik ben blijven steken in de 17e en 18e eeuw, alles wat ik doe, mijn werk als clavecimbelbouwer en mijn interesses hebben met deze periode te maken."

Na zijn verhuizing naar Gorinchem ziet hij bij vrienden en kennissen een aantal gravures en etsen van de stad uit deze periode. Hierdoor wordt hij gegrepen en hij wil er meer en meer van weten.
Hij heeft inmiddels een grote collectie prenten, gravures, etsen en tekeningen van Gorinchem. Ook landkaarten waar de stad op staat zijn een onderdeel van deze collectie. Hierdoor is er een mooi beeld ontstaan van de groei en de economische ontwikkeling die in deze periode in de stad plaats vond.

Met de expositie wil Boudewijn Verhoef Gorcumers en bezoekers van de stad betrekken bij het verhaal van de groei, hoe de makers destijds de stad zagen en hoe we het nu zien.
Want nu kijken we anders naar prenten dan de makers toen. Soms waren ze niet eens in de stad geweest, maar baseerden de makers zich op prenten van anderen.
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie