Foto winnaars NK Debatteren voor Scholieren 2018-2019
Foto winnaars NK Debatteren voor Scholieren 2018-2019 Altena College

Altena College uit Sleeuwijk doet mee aan NK Debatteren voor Scholieren

22 november 2019 om 08:21 Onderwijs Deel je nieuws

Op 23 november debatteert het team van het Altena College over thema’s als stemrecht, religieuze feestdagen en gender van wereldleiders.

Ruim 110 Nederlandse middelbare scholen nemen dit jaar deel aan de 22e editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren (havo/vwo). Scholen uit heel Nederland reizen af naar Bilthoven op 23 november. De leerlingen gaan tijdens deze editie de verbale strijd met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema’s, waaronder stemrecht, religieuze feestdagen en gender van wereldleiders.

Het Altena College zal meedoen met de derde voorronde van het NK. De top 10 van deze voorronde kwalificeert zich voor de finale op zaterdag 18 januari 2020 op de Radboud Universiteit in Nijmegen. De school die de finale wint, mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen. Ook worden er prijzen uitgedeeld voor beste individuele spreker en beste nieuwkomer op het toernooi.

De stellingen die centraal staan tijdens de voorrondes zijn:

1. Ouders moeten bij de Tweede Kamerverkiezingen een extra stem krijgen voor hun minderjarige kinderen.
2. Nationale feestdagen mogen geen religieuze grondslag meer hebben.
3. Wereldwijd moet na elke verkiezing de regeringsleider een ander geslacht hebben dan de voorganger.

Over het kampioenschap:
Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting debattrainingen in de klas, geeft zij nascholing aan docenten en ontwikkelt zij lesmateriaal.

advertentie
advertentie