Gorcumse familie schonk zilveren bord.

28 november 2019 om 12:38 Nieuws Deel je nieuws

 

De kerkelijke gemeente van Hoogblokland heeft al sinds eeuwen een prachtig zilveren avondmaalsbord in gebruik. De namen van de schenkers zijn erin gegraveerd: Johan Steenis en Corina Elisabeth Cambier.

Wie waren deze mensen en wat bewoog hen in 1703  tot zo’n kostbare gift? Claas van Kuilenburg zocht het uit en schreef er een boekje over. Het neemt ons mee naar de tijd van de regenten: de pruikentijd. De Gorcumse familie Steenis speelde daarin een belangrijke rol. 

Johan Steenis bezat veel onroerend goed in stad en streek en bewoonde een kast van een huis in de Zusterstaat. Zijn broer was burgemeester van Gorinchem en de schoonvader van Martinus van Barnevelt, heer van Noordeloos.

Corina Elisabeth Cambier kwam in Gorcum wonen toen haar vader, die predikant was, daar beroepen werd. Zo leerde ze Johan kennen. Haar familiegeschiedenis is nog boeiender en kleurrijker dan die van haar man.

In Gorcum kregen ze zeven kinderen en verhuisden toen naar Den Haag, waar er nog vier ter wereld kwamen. Daar bereikte Johans carrière een hoge vlucht. Hij werd er burgemeester en raakte in hoog aanzien.

Het boekje “Het Avondmaalsbord van Hoogblokland” geeft op boeiende wijze een inkijkje in het leven Gorcumse regenten en hun bemoeienis met de streek.

Voor degenen die zelf onderzoek willen doen is de tekst uitgebreid geannoteerd. Het boekje is in vlotte stijl geschreven, fraai geïllustreerd en in full-color gedrukt. De prijs is slechts vijf euro.

advertentie
advertentie