Bernard Siera bij de kapconstructie die al deels met leistenen is bekleed
Bernard Siera bij de kapconstructie die al deels met leistenen is bekleed Hannie Visser-Kieboom

Leistenen op kapconstructie klokkenstoel

8 december 2019 om 21:52 Overig

GORINCHEM – In het Omniacollege wordt maandag de laatste hand gelegd aan het aanbrengen van leistenen op de kapconstructie van de nieuwe klokkenstoel voor Buiten de Waterpoort. Op de ruiters en de nok komt straks 25 ponds bladlood.

Vier weken geleden werd begonnen met de bouw van de klokkenstoel, waar straks de eeuwenoude noodklok uit 1581 van de Grote kerk een plek krijgt. De leerlingen Tom de Zeeuw (16) en Daniel de Jong (15) uit Arkel bouwden de klokkenstoel samen met vrijwilligers en docenten van het Omniacollege. Deze week is begonnen met aanbrengen van de leistenen door leidekker Marco van Hardeveld uit Veenendaal.

Restauratiedeskundige Bernard Siera is intensief betrokken bij het project. "Vorige week donderdag hebben we de klokkenstoel naar de gemeenteopslag aan de Haarse Kade vervoerd. Daarvoor moesten we nog wel een deel van de pilonnen afzagen, maar daar zie je straks niets meer van". De werkzaamheden op locatie Buiten de Waterpoort zoals het storten van beton worden mogelijk nog dit jaar uitgevoerd. "Maar het kan ook later worden als het weer te winters is". De nieuwe klokkenstoel moet 4 mei 2020 in gebruik genomen worden bij de herdenking van 75 jaar bevrijding.

De noodklok werd gegoten in 1581 door Hendrik Trier en hing eeuwenlang in de Grote kerk voordat hij in 1965 plaats moest maken voor het carillon. De klok werd toen uitgeleend aan de in aanbouw zijnde Exoduskerk, maar werd dit jaar na de verkoop van die kerk opnieuw overbodig. Bernard Siera zoekt nog met de Rotary naar sponsors voor het plaatsen van de klokkenstoel.

Leidekker Marco van Hardeveld aan het werk in het Omniacollege
Delen van de klokkenstoel worden opgeslagen bij de gemeenteopslag aan de Haarse kade
advertentie
advertentie