Afbeelding
Rotary Santarun

Goede doelen blij met steun Santa Run

10 december 2019 om 07:04 Evenementen

GORINCHEM De voorbereidingen op de Rotary Santa Run, die plaatsvindt op 21 december, zijn druk aan de gang. De opbrengst van dit evenement gaat niet alleen naar de lokale verenigingen, maar ook naar goede doelen. De lokale doelen Stichting Dapper Kind en Stichting Vrienden van het Gasthuis, en het landelijke doel Nierstichting Nederland worden dit jaar gesteund.

Stichting Dapper Kind is een organisatie die boeken maakt zodat kinderen die ziek zijn hun verhaal makkelijk op papier kunnen krijgen. Dit boek heet het DapperDagboek. De Gorinchemse Leonie Heuvelman is oprichter van Stichting Dapper Kind en vertelt over het succes van het DapperDagboek: ,,Het is voor kinderen en voor hun ouders heel waardevol om te zien wat er allemaal gebeurt in de heftige periode waarin een kind ziek is."

Het idee van Leonie ontstond zeven jaar geleden toen haar eigen kind in het Sofia Kinderziekenhuis lag. ,,Er waren al veel losse boekjes en folders voor kinderen, maar ik wilde graag één map waarin ik alles kon bijhouden. Zonder medische termen en narigheid en bijvoorbeeld met stickers." Ze besloot dit zelf te maken en kreeg positieve reacties van het ziekenhuispersoneel. Zij wilden graag dat Leonie dit idee zou uitwerken, maar er gebeurde iets heel heftigs waardoor alles stil viel: ,,Mijn zoon overleed en ik wilde hierdoor even niks meer met het idee te maken hebben."

Gelukkig waren er toen vrienden en familie die haar hielpen en is het idee toch uitgewerkt. Na een jaar ontwerpen was het eerste Dagboek af, op 1 januari 2013 werd de eerste uitgedeeld. Wat begon als iets voor zichzelf en haar familie, is inmiddels uitgegroeid tot een groot landelijk project. Het boek is verkrijgbaar bij 55 ziekenhuizen en zorginstellingen, ook bij het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, en heeft al vierduizend families blij gemaakt. ,,De boeken zijn helemaal gratis. We gaan de boeken binnenkort ook via onze website aanbieden. Verder hebben we een box ontwikkeld met bijvoorbeeld een laadje voor de stickers. Deze gaan we binnenkort verspreiden."

Hoe deze, relatief onbekende, stichting als goed doel bij de Santa Run kwam? ,,Samen met een team zetten we ons in voor de stichting en toevallig zit Henry Wessels, presentator van de Santa Run, in onze Raad van Advies. Door hem zijn wij nu één van de goede doelen die gesponsord wordt bij de Santa Run. Zo gaaf dat wij gesteund worden. Echt te gek."

VRIENDEN VAN HET GASTHUIS Het andere lokale doel dat gesteund wordt bij de Santa Run is Stichting Vrienden van het Gasthuis.. De stichting is actief vanaf 1983 onder de naam Stichting Vrienden Nieuwe Gasthuis. Sinds 2005 heet het Stichting Vrienden van het Gasthuis. ,,Wij geven financiële en praktische steun aan bewoners van het verpleeghuis Het Gasthuis, de bewoners van het verpleeghuis Molenhoek en de bewoners van Huize Steijndeld (afdeling PG en Korsakov). Al deze verpleeghuizen staan in Gorinchem", aldus Wim van Duuren, één van de bestuursleden van Vrienden van het Gasthuis.

Een voorbeeld van een actie van Vrienden van het Gasthuis is de wensboom. ,,We hebben een wensboom staan. In deze boom kunnen de bewoners een mooie en uitvoerbare wens ophangen. Willen ze een dagje naar de dierentuin? Of willen ze een bezoek brengen aan een oude jeugdherinnering? De meeste van de wensen worden in overleg met medewerkers van RIVAS uiteindelijk echt vervuld. Heel mooi om te kunnen organiseren!" Verder organiseert de stichting onder andere nog korte vakanties, een grootse verjaardag met een bekend artiest in het Grand Café en krijgt elke bewoner een verjaardagspresentje.

Wim en de andere acht bestuursleden van Vrienden van het Gasthuis zijn erg blij met de steun van de Rotary Santa Run. ,,We zijn heel dankbaar voor de steun en vinden de Santa Run ook een geweldig initiatief. Leuk dat het zo goed is aangeslagen in Gorinchem en ook in de rest van het land!"

NIERSTICHTING Dit jaar wordt de Nierstichting voor de vijfde keer gesteund als landelijk doel. De 55e Rotary Santa Runs in Nederland zullen geld ophalen voor de Nierstichting, waarbij onder andere gewerkt wordt aan nieuwe innovaties zoals een kunstnier.

Wil jij deze goede doelen ook steunen en meedoen aan de Santa Run? Ga naar https://gorinchem.rotarysantarun.nl/

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie