VVD fractievoorzitter Attie Mager was tijdens de begrotingsbehandeling al kritisch op wethouder Dick van Zanten (links op de foto)
VVD fractievoorzitter Attie Mager was tijdens de begrotingsbehandeling al kritisch op wethouder Dick van Zanten (links op de foto) Hannie Visser-Kieboom

Oppositie boos over gebrek aan respect voor de raad

9 december 2019 om 14:14 Politiek

GORINCHEM De Gorinchemse oppositiepartijen zijn zo boos op burgemeester en wethouders dat ze een interpellatiedebat hebben aangevraagd over de herverdeling van de portefeuilles. Het gaat vooral om Financiën dat ondanks aandringen van de oppositie toch bij wethouder Dick van Zanten blijft.

Wethouder Van Zanten komt door het Statement van de oppositiepartijen van Gorinchem ChristenUnie / SGP, D66, Fractie Van Maaren, Gorcum Actief, GroenLinks, SP en VVD Gorinchem nog verder onder vuur te liggen. In mei kreeg hij al een motie van Treurnis aan zijn broek vanwege gebrekkige communicatie rond het Groot Podium in de stad. Tijdens de begrotingsbehandeling van 7 november wist de wethouder vragen van de oppositie niet adequaat te beantwoorden. Daarop deed de oppositie een dringend appèl op het college om Financiën bij een andere wethouder onder te brengen. Met de herverdeling van de portefeuilles is daar geen gehoor aangegeven. Wel is ruimtelijke ontwikkeling ondergebracht bij wethouder Ro van Doesburg.

,,De inhoud is buitengewoon teleurstellend en getuigt van weinig respect voor de raad. Onze dringende oproep om de portefeuille verdeling, met name financiën, te herzien in de context van 'gebrek aan vertrouwen', wordt afgedaan als een 'suggestie'", zo schrijven de oppositiepartijen in het Statement.

In de raadsinformatiebrief schrijft het college dat ze al op 4 oktober heeft gesproken over herverdeling van de portefeuilles. Verder schrijft ze te zijn gekomen tot herverdeling vanwege 'een te grote werkdruk met impact op gezondheid en concentratie'. De grote werkdruk zou zichtbaar zijn geworden bij wethouder Dick van Zanten tijdens de begrotingsbehandeling. 'Wethouder Van Zanten baalt heel erg van dit moment', zo schrijft het college in haar brief. De oppositiepartijen storen zich aan deze zinsneden over hoge werkdruk, omdat wethouder Dick van Zanten daar juist onnodig verder door wordt beschadigd.

Oppositie en coalitie botsten recentelijk ook al over de extra subsidie voor het IFFG en de aankondiging van de opening voor een 'cultureel' trapveldje, vooruitlopend op de vaststelling van de nieuwe cultuurvisie van de gemeente. De cultuurvisie wordt in de raad van 19 december definitief vastgesteld en valt onder wethouder Dick van Zanten.

advertentie
advertentie