Afbeelding
Afbeelding van Alexander Stein via Pixabay

Effectief koelen zonder hoge elektriciteitsrekening

10 december 2019 om 09:41 Partnercontent

Een koelkast, al dan niet met ingebouwd vriesvak, kan in menig huishouden een van de grootverbruikers zijn qua elektriciteit. Desondanks kunnen er maatregelen worden genomen om dat verbruik voor een deel terug te dringen. Denk aan de verschillende mogelijkheden, zodat niet alleen stroom, maar ook concreet geld bespaard kan worden.

Weg met die oude koelkast
Wanneer we een energie vergelijk op koelkasten uitvoeren, dan blijkt dat deze dankzij nieuwe innovatieve technieken de afgelopen jaren steeds zuiniger zijn geworden. Wie op dit moment nog steeds een koelkast van 10 tot 15 jaar of ouder in z'n keuken heeft staan, is eigenlijk gewoon een dief van zijn eigen portemonnee. Resoluut het apparaat vervangen is in dit geval dan ook eigenlijk het beste advies. Veel Nederlanders besluiten overigens om na aanschaf van een nieuwe koelkast (of vriezer) hun oude apparaat te houden en deze bijvoorbeeld in de schuur te plaatsen. Dat lijkt hen namelijk 'handig voor erbij'. Het overvloedige stroomverbruik van het apparaat gaat door deze actie natuurlijk niet naar beneden. Letterlijk de verouderde koelkast definitief de deur uitdoen is daarom gewoon de verstandigste keuze.

Pas de koelkast aan de situatie aan
Verandert de gezinssamenstelling, omdat bijvoorbeeld kinderen op zichzelf gaan wonen? Dan is de kans groot dat de koelkast minder vol komt te zitten. Een goed gevulde koelkast behoudt de kou beter dan één die voor een groot gedeelte leeg is. Een koelkast die dankzij een volle inhoud automatisch langer koud blijft, hoeft minder hard te werken om de temperatuur op het gewenste niveau te houden en verbruikt daardoor ook minder stroom. Als het moment voor de aankoop van een nieuwe koelkast is aangebroken, is het dan ook verstandiger om meteen voor een kleiner exemplaar te kiezen. Tot dat aankoopmoment zou het stroomverbruik van de oude koelkast al een stukje teruggedrongen kunnen worden door de lege ruimtes op te vullen met flessen water.

Laat de warmte niet binnenkomen
Natuurlijk moet – net als bij de milieuvriendelijke koeling in de vernieuwde Aldi – af en toe de deur van de koelkast geopend worden om er iets in te zetten of uit te halen. Maar dat betekent niet dat die deur minutenlang open hoeft te blijven. Hoe meer warmte er tijdens het openen van de deur de koelkast in komt, des te harder het apparaat moet werken om de ingestelde temperatuur weer te kunnen bereiken. De ideale koelkasttemperatuur is overigens 3 à 4 graden en voor een vriesvak is dat -15 graden. Let daarnaast ook goed op de kwaliteit van het rubber van de koelkastdeur. Als die kwaliteit vanwege ouderdom afneemt, dan zal de deur minder goed sluiten en gaat je koelkast meer gebruiken. Fans van Smaakpolitieman Rob Geus weten daarnaast ongetwijfeld dat goed onderhouden  schone rubbertjes in een koelkastdeur de hygiëne ten goede komt. Als er op dit moment dus sprake is van verouderd en vies rubber, dan is dat nog eens een extra reden om een oude koelkast zo snel mogelijk te vervangen.

advertentie
advertentie