In de Cultuurvisie wordt voorgesteld de Nieuwe Doelen voor maximaal zeven miljoen euro op te knappen
In de Cultuurvisie wordt voorgesteld de Nieuwe Doelen voor maximaal zeven miljoen euro op te knappen Egbert Egberts

Nieuwe Doelen blijft splijtzwam in Gorcumse raad

13 december 2019 om 09:32 Politiek Dossier Nieuwe Doelen

GORINCHEM – De nieuwe Cultuurvisie oogst zowel lof als kritiek bij de Gorcumse raad. De oppositie pleitte vooral voor het schrappen van de Nieuwe Doelen uit de Cultuurvisie. Dit in tegenstelling tot Democraten Gorcum die blij is dat de afbraak van cultuurbeleid is stopgezet door de aanpak van het 'hoofdpijndossier'.

Volgende week donderdag besluit de raad over de vaststelling van de Cultuurvisie, maar bij de laatste bespreking leefden toch nog veel vragen bij de oppositiepartijen. Voor hen was nog steeds niet duidelijk of ze nu met instemming met de Cultuurvisie ook direct instemmen met de zeven miljoen euro voor de verbouwing van de Nieuwe Doelen. Wethouder Dick van Zanten liet weten dat bij instemming met de Cultuurvisie het college verder gaat met plannen maken voor de Nieuwe Doelen. Daarna volgt een apart besluit over de Nieuwe Doelen met een uitgewerkt plan. Groen Links raadslid Rutger van Breemen noemde de Nieuwe Doelen juist het 'zwaard van Damocles' in de Cultuurvisie en vroeg de wethouder dit uit de visie te halen. Ook andere oppositiepartijen deden eenzelfde voorstel en pleiten voor een Cultuurvisie zonder 'stenen' en enkel de activiteiten.

Everdien Hamann van Gorcum Aktief was in de cijfers gedoken en vroeg zich af waar de ambtelijke kosten van 500.000 euro aan worden besteed. De 50.000 euro voor de amateurkunst vond ze maar magertjes. Marjo Molengraaf (ChristenUnie) vreesde vooral voor overlap in het cultuurbeleid met cultuureducatie coaches, het Huis van Inspiratie, Stadspodium, de Spreekkamer en het 'culturele' trapveldje. Het lukte wethouder Dick van Zanten niet alle vragen direct te beantwoorden. Uiterlijk dinsdag volgt de schriftelijke beantwoording. Niet alle raadsleden waren daar content mee, toch volgde geen uitstel van de besluitvorming. Donderdag 19 december moet de Cultuurvisie worden vastgesteld door de raad.

advertentie
advertentie