Afbeelding
TheaterHuis Gorinchem

TheaterHuis Gorinchem speelt sprookjesvoorstelling

17 december 2019 om 08:46 Podiumkunsten

GORINCHEM In het weekend vóór de kerstdagen speelt een diverse groep spelers van TheaterHuis Gorinchem de voorstelling: 'De Zere Neus van Bergerac'. Een klassiek verhaal, omgetoverd tot een vrolijk stuk, zal te zien zijn in Peeriscoop Gorinchem. ,,Mannen spelen vrouwenrollen, jongeren spelen ouderen. Alles kan in dit stuk."

door Lucas Versteeg

Mirjam van den Bogaard regisseert de voorstelling: ,,Het is een familievoorstelling van twee uur inclusief pauze. De voorstelling is geschikt voor jong en oud, er zit humor in voor ouderen, maar ook voor kinderen." Speelster Elles van Rijn voegt toe: ,,Net als bij een Disneyfilm: er zijn grapjes voor kinderen én voor volwassenen." De Zere Neus van Bergerac is een sprookje over klunzige feeën, een dappere dichter, oenige vechtersbazen, smerige trollen en een belachelijke neus. ,,Er zitten heel veel dubbelrollen in, dus achter de schermen moeten de spelers zich héél snel omkleden. De 15 spelers kleden zich bij elkaar opgeteld wel honderd keer om. Daar worden ze wel bij geholpen natuurlijk", vertelt Mirjam.

Het verhaal speelt zich af in de Franse tijd. ,,Er zitten Franse meezing-chansons in met Nederlandse teksten. Izak Boom heeft muziek gecomponeerd, ingespeeld en daar tracks van gemaakt. Ook wordt er een liedje live gespeeld met ukeleles." Wat volgens Mirjam één van de hoogtepunten van de voorstelling is? ,,De degengevechten tussen zo'n acht spelers. Heel gaaf!"

Vanaf april zijn de spelers al aan het repeteren voor het sprookjesstuk. Eén van de spelers is Michel de Bruin. Hij speelt de rol van de communicatie-fee. ,,Een ontzettend leuke rol. Ik speel een hele chaotische vrouw die veel te veel fouten maakt." Michel is dol op deze absurdistische familievoorstelling: ,,Mannen spelen vrouwenrollen, jongeren spelen ouderen, alles kan binnen dit stuk." Hij speelt al zo'n tien jaar improvisatietheater en doet voor het derde jaar op rij mee aan een toneelstuk met dit genre. ,,De sfeer is heel gezellig. Omdat het stuk zo grappig is, zijn we vaak melig. Als we serieus moeten zijn, kunnen we dat ook hoor."

De oudste speler van de groep is rond de zestig en de jongste speler is negen. ,,Zulke leeftijdsverschillen zorgen voor een hele andere dynamiek. We leren ook van elkaar en hebben heel veel lol", aldus Elles van Rijn. Elles staat al zo'n 15 jaar op het toneel en speelt de Opperfee: ,,Ik moet zorgen dat alles soepel en gesmeerd loopt en probeer de problemen op te lossen." Of deze rol bij haar past? ,,Ja, eigenlijk wel! Ik vind het fijn als mensen naar me luisteren en als ik kan zorgen dat alles goed gaat." Volgens Elles is er reden genoeg om de voorstelling te bezoeken: ,, Tijdens de voorstelling kun je heerlijk ongegeneerd lachen om de meest gekke dingen!" Mirjam vult aan: "We hebben een gaaf decor en het moment dat de trollen het podium opkomen, vergeet je niet snel."

Op 21, 22 en 23 december is de voorstelling te zien. Ga voor meer informatie en kaartjes naar peeriscoop.nl

advertentie
advertentie