Afbeelding
Marcel Antonisse

Meer beroepsgroepen met krappe arbeidsmarkt

21 december 2019 om 07:19 Maatschappelijk

GORINCHEM In Groot-Rijnmond daalde het aantal WW-uitkeringen in november 2019 met 2,5% even sterk als landelijk gemiddelde. Zowel regionaal als landelijk is de arbeidsmarkt nog steeds krap. Het aantal beroepsgroepen dat te maken heeft met krapte is toegenomen. UWV stimuleert werkzoekenden die vanuit een ruim beroep komen om zich te laten omscholen naar een baan met toekomstperspectief.

Eind november 2019 verstrekte UWV in totaal 24.081 WW-uitkeringen in Groot-Rijnmond. Dat waren er 642 minder dan eind oktober 2019. Het WW-percentage (het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking), was in november met 2,2% voor Drechtsteden en 1,8% voor Gorinchem lager dan het landelijk gemiddelde van 2,5%. Terwijl dit iets hoger uitviel voor Rijnmond (2,8%). In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in Drechtsteden met 18,1%, in Gorinchem met 13,2% en in Rijnmond met 13,3%.

De spanning op de arbeidsmarkt is de afgelopen jaren door de daling van de WW-uitkeringen opgelopen, zoals de afbeelding hieronder laat zien. In Groot-Rijnmond is de arbeidsmarkt sinds het begin van 2018 als 'krap' te typeren. Met 25.000 openstaande vacatures was de vraag naar arbeidskrachten in Groot-Rijnmond in 2019 aan het eind van het derde kwartaal nog meer toegenomen: er stonden 2.000 meer vacatures open dan een jaar eerder.

De krapte op de arbeidsmarkt strekt zich uit over steeds meer beroepen. De spanning varieert
tussen de regio en het land. Zo heerst er voor een aantal beroepsgroepen landelijk gezien gemiddelde spanning, terwijl er in Groot-Rijnmond sprake is van krapte. Het gaat hier om leerkrachten basisonderwijs en dekofficieren en piloten. Beroepen waarvoor in Groot-Rijnmond gemiddelde spanning heerst, maar landelijk gezien de arbeidsmarktsituatie krap is, zijn onder meer administratief medewerkers, verkoopmedewerkers, koks, beveiligingspersoneel, lassers en plaatwerkers.

Willem Schrijver, arbeidsmarktadviseur: ,,De UWV Spanningsindicator levert bruikbare inzichten op voor werkzoekenden én werkgevers. Als er bijvoorbeeld voor een bepaald beroep elders een hogere spanning geldt dan in de eigen arbeidsmarktregio, is het voor werkzoekenden verstandig over grenzen heen te kijken. Werkgevers kunnen de Spanningsindicator gebruiken voor het identificeren van gebieden waar de arbeidsmarkt minder gespannen is en waar er dus nog kandidaten te vinden zijn voor hun vacatures."

Om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan, stimuleert UWV werkzoekenden met een ruim beroep (beroepen waar weinig tot geen vacatures voor zijn) om zich te laten omscholen naar een baan met toekomstperspectief. Zo vond op 13 december een omscholingsbijeenkomst plaats bij UWV Werkplein in Gorinchem voor werkzoekenden met werkgevers en brancheverenigingen.

Roland Sobah, werkzoekende sinds mei 2018: ,,Ik wil me graag laten omscholen tot brandwacht omdat ik veiligheid belangrijk vind en graag weer aan de slag wil. Eigenlijk dacht ik nog niet echt na over een switch van loopbaan, tot UWV mij uitnodigde voor deze bijeenkomst. Het heeft me echt wakker geschud."

Stephan Kamerling van HK Solutions, werkgever: ,,Wij zijn een intermediair in het werven, opleiden en begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ons motto is: motivatie is belangrijker dan het cv. Voor een opdrachtgever werven wij werkzoekenden die een interne opleiding van 3 maanden gaan volgen, waarna de deelnemers direct een jaarcontract bij de opdrachtgever krijgen."

advertentie
advertentie