Afbeelding
Dirk Ophoff

Gorinchem krijgt Top2000 kerkdienst: 'Het draait vooral om de muziek'

22 december 2019 om 08:44 Muziek

GORINCHEM Een kerkdienst met muzikale momenten of een muzikaal evenement met hier en daar ruimte voor een kerkelijk moment. Volgens Dirk Ophoff is de Top2000 themadienst die zondag 29 december in het Fortes Lyceum wordt gehouden vooral dat laatste. ,,Het draait voor zeker driekwart van de tijd puur om de muziek."

Dirk Ophoff is sinds 2008 als predikant verbonden aan de Protestantse Wijkgemeente Spijk/Dalem/Gorinchem-Oost. Het is echter voor het eerst dat hij een Top2000 themadienst voorgaat in Gorinchem. ,,Gorinchem is bepaald niet vernieuwend op dit gebied. In de regio worden al heel lang Top2000 kerkdiensten georganiseerd. Het is een landelijk fenomeen."

In 2013 werden de eerste zeven Top2000-kerkdiensten gehouden. In 2014 deden ruim 45 kerken mee. Inmiddels is dat aantal flink toegenomen. Niet zo gek dus dat de Protestantse Wijkgemeente Spijk/Dalem/Gorinchem-Oost zich hierbij aansluit. ,,Ik vind het opvallend dat in een maand die al bol staat van de tradities er blijkbaar nog steeds ruimte is voor een nieuwe traditie. Heel veel mensen kijken uit naar de week waarin de Top2000 wordt uitgezonden. Iedereen maakt een lijstje en is benieuwd naar welke nummers er allemaal voorbij komen." Volgens Ophoff is de Top2000 hiermee ook echt een traditie geworden in Nederland en de kerkdiensten sluiten hier mooi op aan.

Ophoff: ,,We hebben een lange voorbereidingstijd gehad en hebben zelf natuurlijk ook diverse Top2000 kerkdiensten bezocht. Voor ons als organisatie was het al snel duidelijk dat we er vooral een heel gezellig evenement van willen maken. Het draait allemaal om de muziek. We willen het vooral zo laagdrempelig mogelijk te houden. De muziek die we draaien wordt ook beslist niet in een christelijk hokje geduwd. De liedjes staan op zichzelf."

Fix You van Cold Play, Wake Me Up van Avici, maar ook Avond van Boudewijn de Groot en Geef Mij Nu Je Angst van Guus Meeuwis passeren zondag 29 december de revue in het Fortes Lyceum. ,,We hebben het zo divers mogelijk gemaakt. Liedjes die jong en oud aanspreken. De Top2000 van vorige jaar was onze leidraad. We hebben een selecte gemaakt uit de hoger genoteerde songs." De band 4Tune, popkoor Let's get started en de Gorcumse muzikant/performer Esmay Usmany zingen de nummers. Het thema van deze bijzondere kerkdienst is 'Desire'. ,,Veel popmuziek bezingt wat mensen verlangen en waar ze naar op zoek zijn. Als een popnummer verlangen tot uitdrukking brengt, voel je direct: dit is voor de muzikant echt belangrijk, dit raakt de kern. Daarom vinden we het een mooi thema om met het christelijk geloof te verbinden."

De Top2000 staat vol met mooie nummers over hoop, twijfel, liefde en verdriet. Dat zijn precies de thema's waar het in de kerk ook vaak over gaat. ,,We zien er een uitdaging in om die twee sporen, van de popmuziek en van het christelijk geloof, bij elkaar te brengen. Er heerst nu nog teveel de gedachte dat de kerk en de maatschappij twee verschillende werelden zijn. Je hoort bij de kerk of niet. Door deze Top2000 dienst hopen we de twee werelden dichter bij elkaar te brengen. We willen duidelijk maken dat de wereld veel meer in elkaar overloopt, dat het allemaal helemaal niet zo gescheiden is. De kerk kan leren van die andere 'wereld', maar daar zeker ook wat aan toevoegen."

Of deze Top2000 kerkdienst ook in Gorinchem een traditie gaat worden durft Ophoff nog niet te zeggen. ,,Eerst maar eens zien wie er op af gaan komen. Als het een succes wordt dan sluit ik niet uit dat we er meer Top2000-diensten zullen volgen."

De Top200 themadienst wordt zondag 29 december gehouden in het Fortes Lyceum en duurt van 15.00 uur tot 16.00 uur. De band 4Tune, popkoor Let's get started en de Gorcumse muzikant/performer Esmay Usmany verzorgen de muziek. Ook is er ruimte voor een een korte bijbellezing en een - overdenking. ,,Maar uiteindelijk is Het vooral een evenement dat iedereen die van muziek houdt enorm zal aanspreken."

Afbeelding
advertentie
advertentie