Niels van Santen (VVD) wil dat lachgasprobleem wordt aangepakt.
Niels van Santen (VVD) wil dat lachgasprobleem wordt aangepakt. Gemeente Gorinchem

Gorinchem verbiedt verkoop lachgas in de horeca

21 december 2019 om 08:56 Politiek

GORINCHEM In de nieuwe APV van de gemeente Gorinchem is een verbod op het gebruik van de partydrug lachgas opgenomen bij evenementen. Met een motie van VVD'er Niels van Santen dwong de raad af dat verkoop van lachgas door de horeca eveneens wordt verboden.

Het kabinet heeft onlangs besloten dat lachgas een drugs wordt en dat het verdovende middel onder de Opiumwet wordt geplaatst. Het gaat echter nog maanden duren voordat het zover is. Tot die tijd zijn de gemeenten aan zet. Via Algemene Plaatselijke Verordeningen, zoals een ban op drugshandel op straat of een ventverbod, is regulering mogelijk. En bij evenementen waarvoor een vergunningplicht geldt, kan de gemeente een verbod op de verkoop van lachgas afdwingen.

Het verbod op verkoop van lachgas in de horeca wordt in Gorinchem opgenomen in de wet milieubeheer, de gemeente Arnhem koos eerder voor eenzelfde aanpak. De Gorcumse raad nam de VVD motie unaniem aan. Het gebruik van lachgas brengt de nodige risico's voor volksgezondheid met zich mee, zo motiveerde Van Santen de motie. De raad steunde het voorstel unaniem.  Bij het verbod op het gebruik van lachgas bij evenementen werd gesteld dat de partydrug steeds populairder wordt in Gorinchem. Naast de schadelijke gevolgen die het gebruik kan hebben, zorgt het voor overlast. 

In de nieuwe APV is tevens een verbod op het oplaten van ballonnen opgenomen, dit initiatiefvoorstel van Groen Links werd in oktober aangenomen en is nu onderdeel van de APV.

VENTVERGUNNING Raadslid Van Santen had ook een amendement op de APV opgesteld met een verbod op colportage zonder ventvergunning van het college. Door een verbod op telefonische verkoop vanaf 1 januari 2020 wordt gevreesd dat de verkoop aan de deur van bv. energiemaatschappijen zal toenemen. Het amendement werd unaniem aangenomen door de raad.

STRAATARTIESTEN Ook straatartiesten moeten straks een vergunning hebben, volgens de nieuwe APV. In de oude APV van 2014 was gekozen voor een variant waarbij een melding gedaan moest worden. Dit leidde tot problemen in de handhaving. Het voorschrijven van een ontheffing en het verbinden van leges hieraan, werpt een drempel op voor straatartiesten met kwade motieven. Daarnaast kunnen regels verbonden worden aan de ontheffing als het gaat om de duur van het gebruik van een plaats en de afstand die in acht moet worden gehouden van winkelingangen. Dit voorkomt klachten en biedt duidelijkheid voor de handhaving. Straatartiesten zonder ontheffing kunnen straks eenvoudig bekeurd en weggestuurd worden.

advertentie
advertentie