Afbeelding
Roos Koole

Al veel meldingen op meldpunt vuurwerkoverlast

30 december 2019 om 16:18 Maatschappelijk

GORINCHEM Tussen de 350 en 400 klachten zijn er tot nu toe binnengekomen op het Meldpunt Vuurwerk Gorinchem. Dat vertelt Marjo Molengraaf van de ChristenUnie/SGP-fractie. Eind 2018 lanceerde die fractie samen met GroenLinks een Gorinchems vuurwerkmeldpunt.

door Marjanne Dijkstra

Groen Links en de ChristenUnie/SGP stonden hetzelfde in de vuurwerkkwestie, zo vertelt Molengraaf. ,,Als je iets tegen overlast van vuurwerk wil doen, dan is het belangrijk om in kaart te brengen waar het nu eigenlijk over gaat, want met cijfers kun je meer. Om watvoor vuurwerk gaat het bijvoorbeeld en in welke wijken is de overlast het grootst. Dat heeft nu geresulteerd in een aantal vuurwerkvrije zones en een vuurwerkdetectiesysteem om mensen op heterdaad te kunnen betrappen."

Molengraaf vertelt: ,,In 2018 stelden we het meldpunt pas in december open en nu deden we dat al half oktober. Het aantal meldingen is tot nu toe opgelopen tot ver in de driehonderd. Soms gaan ze over siervuurwerk, vaak is dat dan in de sfeer van dat er naar de melder werd gegooid. De meeste meldingen betreffen toch de zwaardere knallen. Voor zover we nu kunnen zien komen de meeste meldingen uit de Gildenwijk. Ik vrees echter dat we dit jaar ruim over de vierhonderd meldingen gaan. Een melding van overlast blijft natuurlijk wel een beetje subjectief: wat de een met een knal al overlast vindt, zo kunnen ze bij iemand de hele nacht staan knallen zonder dat het hem uitmaakt."

Ze voegt toe: ,,Als je diep in mijn hart kijkt, vind ik het eigenlijk te gek dat we rond oud en nieuw zoveel troep de lucht inschieten. Het zorgt voor zoveel vervuiling. Er zitten meer nadelen aan dan voordelen: dieren gaan op hol, mensen raken gewond of overlijden, mensen die er iets van zeggen worden mishandeld zoals afgelopen week gebeurde. We zouden normaal over dit soort dingen moeten spreken met z'n allen, maar dat lijkt soms lastig. Dat vind ik jammer."

Een melding doen kan via www.meldpuntvuurwerkgorinchem.com.

advertentie
advertentie