In de vernieuwde raadzaal ligt een tapijt met de plattegrond van de stad
In de vernieuwde raadzaal ligt een tapijt met de plattegrond van de stad GP-buro

Gorinchem luidt 2020 in met vernieuwde raadzaal

7 januari 2020 om 09:02 Politiek

GORINCHEM De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Reinie Melissant-Brienen had een hoog bestuurlijk gehalte. Pas op het einde van haar toespraak riep ze op om oog te hebben voor de ander. De toespraak werd afgesloten met de opening van de vernieuwde raadzaal.

door Hanny Visser-Kieboom

Luxe hapjes met jazzy muziek van het trio Sfeer omlijstten maandag de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Gorinchem. Met de opening van de heringerichte raadzaal als sluitstuk van het officiële gedeelte. Ruim honderd mensen, onder wie veel ambtenaren, brachten in de hal van het gemeentehuis een toast uit op het nieuwe jaar. In haar toespraak ging de burgemeester in op de regionale samenwerking en de regio-deal. Over de regionale samenwerking sprak ze al eerder in bijeenkomsten en interviews, zodat ze in haar toespraak vooral in herhaling verviel. ,,We stonden met de rug naar de regio en hebben daardoor kansen gemist. Gorinchem is niet gebaat bij een isolement en moet nog meer investeren in de regio." Ze sprak tevens de hoop uit dat Gorinchem samen met de Drechtsteden de regio-deal kan binnenhalen, het gaat om een totaal bedrag van 40 miljoen euro.

GROOTE HAAR Tijdens haar toespraak vroeg ze ook aandacht voor veiligheid en drugscriminaliteit, daarbij stipte ze ook de vechtpartij in het Gijsbert van Andelpark aan die landelijk veel stof deed opwaaien. Daar tegenover benoemde de burgemeester juist zaken waar Gorinchem trots op is, zoals de titel voor Sportgemeente van het jaar, het Beatrixziekenhuis als beste regionale ziekenhuis, nieuwe fietsenstalling in de binnenstad, het nieuwe onderkomen van de voedselbank en het project de Taalsnelweg. Kijkend naar de toekomst sprak ze over de versnelde uitgifte van bedrijventerrein  op de Groote Haar, omdat Arkelsedijk en Schelluinsestraat zijn volgebouwd.

EIGENTIJDS PORTRET De nieuwjaarstoespraak werd afgesloten met de opening van de vernieuwde raadzaal door de raadsleden Attie Mager, Lennart Onvlee en Pierre Schefferlie. Het trio was betrokken bij de herinrichting, tevens zijn de raadsvergaderingen straks online te volgen. In de nieuwe raadzaal zitten raadsleden niet meer met de ruggen naar elkaar, maar in kring. Het noopte raadslid Schefferlie tot de oproep om 'vaker de dialoog aan te gaan', al liet hij daarop volgen ook het debat niet te schuwen. In het middelpunt van de raadzaal prijkt een vloerkleed met de plattegrond van de stad. Het portret van Koning Willem-Alexander kreeg een eigentijdse uitvoering als wandpaneel, als materiaal zijn gerecyled petflessen gebruikt. Door de slagschaduw van het licht zijn de contouren van de koning te zien. Wel nog zonder baard.

advertentie
advertentie