Afbeelding
De Stad Gorinchem.nl

Schadevergoeding voor eigenaren cafe Genesis

7 januari 2020 om 12:55 Politiek

GORINCHEM De eigenaren van het voormalige café Genesis gevestigd Buiten de Waterpoort in Gorinchem krijgen een schadevergoeding van de gemeente. De gemeente erkent hiermee dat het handelen van de gemeente rondom deze kwestie als onzorgvuldig bestempeld kan worden. ,,Juridisch gezien hoeft de gemeente niets te doen, maar kàn dat wel", is haar conclusie. De hoogte van de schadevergoeding blijft geheim. ,,Uit hoofde van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van betrokken vennoten", zo meldt het college in een informatiebrief aan de Gorcumse gemeenteraad. 

Met deze schadevergoeding wordt er een punt gezet achter het geschil dat ruim vier jaar loopt. Uitbaters Nick Bouthoorn en Willem Hak wilden de opgelopen schade van de noodgedwongen sluiting verhalen op de gemeente, maar kregen destijds nul op het rekest. Hak en Bouthoorn legden een claim neer van anderhalf à twee ton. De gemeente achtte zich toentertijd niet schadeplichtig en voelde zich niet verantwoordelijk voor een verdere financiële compensatie. Op dit oordeel komt de gemeente nu terug. ,,De gemeente en haar ambtenaren is in juridische zin niets te verwijten. Maar in de zorg voor de partij Genesis in het hele proces had de gemeente meer kunnen doen. Het college is van oordeel dat dit ook had gemoeten", valt er te lezen in de informatiebrief aan de raad. 

Willem Hak en de gemeente zijn eind oktober 2019 in gesprek gegaan om ,,ter afronding van het dossier te komen tot een vaststellingsovereenkomst". Uitgangspunt bij dit gesprek was dat de 'vertragingsschade' de basis kan zijn voor een beperkte vergoeding. Immers door de actie van de gemeente hebben de werkzaamheden van de uitbaters een jaar stilgestaan. In oktober 2017 opende Willem Hak en Nick Boutshoorn een nieuwe kroeg aan de Langendijk in Gorinchem. Deze kroeg kreeg de symbolische naam Feniks, verwijzend naar een mythologisch wezen dat herrijst uit zijn eigen as. 

De kosten van deze vergoeding moeten komen uit het investeringsbudget dat de gemeente heeft gereserveerd voor Buiten de waterpoort. Dit krediet was al ruim overschreden en daar wordt nu dus nog een extra bedrag aan toegevoegd.

advertentie
advertentie