Bedrijventerrein de Groote Haar wordt langs de A27 aangelegd
Bedrijventerrein de Groote Haar wordt langs de A27 aangelegd Archief

Gorinchem wil versnelde aanleg Groote Haar

14 januari 2020 om 14:42 Verkeer en vervoer

GORINCHEM De gemeente Gorinchem gaat er alles aan doen om de aanleg van de afslag op de A27 voor het bedrijventerrein de Groote Haar te versnellen. 

door Hannie Visser-Kieboom

Met de versnelde aanleg van de afrit zou de uitgifte van kavels zo'n anderhalf jaar eerder kunnen beginnen. ,,We zijn het eerste kwartaal 2020 in gesprek met het ministerie en Rijkswaterstaat over de versnelde aanleg", zo laat de woordvoerder van de burgemeester weten. Versnelling zou afhankelijk zijn van meerdere factoren. Verwacht wordt dat de komende maanden duidelijk wordt of een versnelde aanleg gaat lukken. Tijdens bespreking van de Mobiliteitsvisie zette de raad nog wel vraagtekens bij het schrappen van de randweg Noord via de Groote Haar. SGP raadslid Frank Barth deed eerder al navraag naar de tien miljoen euro die in de exploitatie van de Groote Haar voor de randweg was opgenomen. Dat bleek echter niet correct.  

MOTIE De gemeente heeft de randweg Noord niet opgenomen in de Mobiliteitsvisie omdat ze met andere maatregelen de doorstroming op de Banneweg wil lossen. Ook liet wethouder Joost van der Geest doorschemeren dat bij de aanleg van een station in Gorinchem-Noord een deel van de Haarweg kan worden omgelegd richting Vlietsekade als mogelijk alternatief voor de nieuwe randweg. Het voornemen van VVD'er Jeff Collee om een motie voor te bereiden om de randweg weer in de Mobiliteitsvisie op te nemen, werd ten zeerste ontraden door wethouder Van der Geest.  ,,Rijkswaterstaat zal daar nooit toestemming voor geven, de afslag is echt alleen voor de Groote Haar." Rijkswaterstaat liet al eerder weten dat de afrit niet bedoeld is om het onderliggend wegennet op de snelweg aan te sluiten, deze is puur voor de bereikbaarheid van het bedrijventerrein de Groote Haar.

BAGGERSPECIE De gemeente is begin januari gestart met voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de Groote Haar, die bestaan uit de aanleg van tijdelijke toegangswegen via de Mollenburgseweg en de Hoogbloklandseweg. Via de tijdelijke toegangswegen wordt in februari en maart de baggerspecie aangevoerd, dat eerst in een baggerdepot wordt gestort om te drogen. Daarna kan het gebruikt worden om het terrein op te hogen. De baggerspecie is afkomstig uit de Tuinen van Mollenburg. Als eerste worden de percelen in het zuiden van het terrein opgehoogd. Komende zomer wordt voor een hogedrukgasleiding in het middengebied van Groote Haar een nieuwe boring onder de A27 uitgevoerd voor het verleggen van de leiding. Omwonenden zijn door de gemeente per brief geïnformeerd over de werkzaamheden.

MEER LEZEN? Lees dan: Verkeerschaos op Haarweg door aanvoer bagger voor Groote Haar

advertentie
advertentie