Deelnemers van de cursus Eerste hulp bij sportongevallen
Deelnemers van de cursus Eerste hulp bij sportongevallen Mirjam de Swart

Sporters willen niet stoppen, maar doorgaan; Eerste hulp bij sportongevallen

18 januari 2020 om 11:35 Overig

GORINCHEM Meer dan de helft van de Nederlanders van vier jaar en ouder sport minimaal een keer per week. Zeker in Gorinchem, sportgemeente van het jaar, is er veel aandacht voor sporten voor jong en oud. Maar wat als het een keer fout gaat? Waar gesport wordt, komen blessures om de hoek kijken. Dan biedt de cursus Eerste hulp bij sportongevallen uitkomst. Die cursus wordt in de wijde omtrek van Gorinchem echter nergens aangeboden, ontdekte Gorcumer Hans Krock die zowel bij EHBO Gorinchem als atletiekvereniging Typhoon actief is. ,,Daar moet je dan voor naar Tilburg of Rotterdam."

door Mirjam de Swart

,,Ik trok aan de bel en in no time hadden we het voor elkaar: er wordt vanaf deze maand voor het eerst een cursus Eerste hulp bij sportongevallen aangeboden in Gorinchem." En dat er wel degelijk behoefte is aan zo'n cursus blijkt wel uit het feit dat de cursus binnen de kortste keren vol zat. 16 deelnemers van EHBO Gorinchem en Typhoon leren in twee theorie-avonden en een praktijkmiddag alles over het behandelen van sportblessures. ,,Ook andere verenigingen hebben inmiddels aangegeven wel interesse te hebben in deze cursus. Het is dan ook de bedoeling dat er in het najaar een nieuwe ronde volgt voor andere belangstellenden."

Als je je enkel verstuikt en een EHBO'er staat paraat om je enkel te verbinden zodat je, met de nodige rust en eventueel een bezoekje aan de huisarts, na een paar dagen weer voorzichtig kan gaan lopen ben je daar vaak ontzettend dankbaar voor. Bij sporters ligt dat net even anders. Die willen niet horen dat ze rust moeten houden, die willen door, die willen weten of ze nog wel aan die belangrijke finale of loopwedstrijd mee kunnen doen. ,,Ik maak het mee hoor, dat een kind zich lelijk blesseert tijdens een sportwedstrijd en dat ouders er naast staan en zeggen: ze kan toch wel gewoon verder spelen? Het valt allemaal wel mee joh, ze stelt zich wel vaker een beetje aan. Dat zijn lastige momenten, als het echt te gortig wordt, stuur ik dat soort ouders gewoon weg." Maar niet alleen ouders zijn soms een 'tikkeltje eigenwijs' als het blessures gaat. ,,Sporters willen door, die willen helemaal niet horen dat het niet kan", verzucht Cor van Vlaanderen, voorzitter bij Typhoon.

Het certificaat Eerste hulp bij sportongevallen is bedoeld voor eerstehulpverleners die assisteren bij sportevenementen en voor eerstehulpverleners die actief zijn binnen een sportvereniging of op andere wijze zijn betrokken bij sporters. Tijdens de cursus worden diverse onderwerpen behandeld. Van warmtestuwing tot sporten en diabetes, van schedelhersenletsel tot spierkrampen. Van alles komt aan bod. ,,Het grootste gedeelte van de tijd gaat het gewoon goed tijdens wedstrijden en evenementen, maar als het niet goed gaat moet je wel weten wat je moet doen. En dan biedt deze korte cursus uitkomst", aldus Aart Verschoor, voorzitter en instructeur bij EHBO Gorinchem. De twee theorie-avonden worden afgesloten met een praktijkmiddag op het terrein van Typhoon.

Interesse in een cursus Eerste hulp bij sportongevallen? Bij voldoende belangstelling gaat er in het najaar weer een nieuwe cursus van start. Belangstellenden kunnen zich melden secretariaat@ehbo-gorinchem.nl

advertentie
advertentie