Perry Sporken in de showroom van De Gezel
Perry Sporken in de showroom van De Gezel Mirjam de Swart

De Gezel biedt verbondenheid met de maatschappij

18 januari 2020 om 19:41 Mensen

GORINCHEM Verscholen in de Lingewijk, in het voormalige kantoor van woningbouwcorporatie Poort6 aan de Arkelse Onderweg nummer 4, wordt getimmerd, geschilderd, gestoffeerd en genaaid. De Gezel, een uit de hand gelopen burgerinitiatief met een grote maatschappelijke functie, vangt mensen op die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Maar De Gezel is zoveel meer dan een plek waar afgedankte meubels worden opgeknapt. De Gezel is een plek waar mensen die buiten de maatschappij vallen terecht kunnen. ,,Hier mogen ze zijn wie ze zijn. We bieden ze verbondenheid met de maatschappij. Ze worden weer gezien. Ze zijn weer van nut. Iedereen draagt hier een steentje bij en dat is ontzettend waardevol", vertelt initiator Perry Sporken.

Sporken is bang dat de komst van een commerciële Kringloopwinkel  naar Gorinchem nadelige gevolgen zal hebben voor de toekomst van onder andere De Gezel. ,,Het zou zo maar kunnen dat wij de mensen die nu bij ons rondlopen straks niet meer op kunnen vangen, omdat wij onze spullen niet meer verkocht krijgen. Deze mensen verdwijnen dan uit beeld. Bij ons lukt het ze om uit een dal te klimmen, maar wat gebeurt er met deze mensen als wij er niet meer voor ze zijn?" Er is volgens Sporken een belangrijke rol weggelegd voor de gemeente als het gaat om de toekomst van De Gezel. ,,Dit initiatief moet wat mij betreft verankerd worden in de maatschappij."

De Gezel is van maandag tot en met vrijdag geopend. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen. Ondernemers die het initiatief willen ondersteunen door het aanbieden van bijvoorbeeld restmaterialen kunnen contact opnemen met Perry Sporken via 06 21211333.

MEER LEZEN? Lees dan hier het volledige interview met initiator Perry Sporken. De Gezel: een nieuwe kans voor meubels en mensen

advertentie
advertentie