De gemeente geeft subsidie voor groene daken en leningen voor duurzaamheidsmaatregelen
De gemeente geeft subsidie voor groene daken en leningen voor duurzaamheidsmaatregelen Janus Visser

Geen 'groene' bushokjes in Gorinchem

20 januari 2020 om 08:33 Politiek

GORINCHEM Burgerraadslid Annemarie Pie van Gorcum Actief verbaasde zich bij bespreking van de subsidieregeling voor groene daken dat bushokjes zijn uitgesloten. Ze verwees daarbij naar het succes van de 'groene' bushokjes in de gemeente Utrecht.

door Hannie Visser-Kieboom

Het uitsluiten van bushokjes staat niet met zoveel woorden in de subsidievoorwaarden, maar is het gevolg van de minimale oppervlakte van tien vierkante meter die als eis wordt gesteld. Het dak van een bushokje is slechts twee vierkante meter. In het kader van meer duurzaamheid in de stad stelt de gemeente tot 2022 maximaal 50.000 euro beschikbaar voor de aanleg van groene, platte daken die zo bijdragen aan meer waterberging en verkoeling in de woning. Subsidies kunnen zowel voor woningen, schuurtjes en bedrijven zijn. De subsidie is 25 euro per vierkante meter tot een maximum van 15.000 euro per subsidie aanvrager. Wethouder Eelke Kraaijeveld schatte in dat zo'n tien particulieren en één bedrijf een aanvraag indient. De aanvragen worden op behandelt op volgorde van binnenkomst. CDA raadslid Janneke van Oversteeg wil van wethouder Eelke Kraaijeveld weten of ook verenigingen en stichtingen aanspraak kunnen maken op de subsidie.

Naast de stimuleringsmaatregelen voor groene daken gaat de gemeente ook duurzaamheidsleningen aanbieden via de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland. Maatregelen die in aanmerking komen voor subsidie zijn zonnepanelen, zonneboiler, vloerisolatie/bodemisolatie, dakisolatie, LED-verlichting, spouwmuurisolatie, gevelisolatie,  HR++glas met eventueel kozijnen,  HR-107 ketel, warmtepomp boiler, warmtepomp Infraroodpanelen, houtgestookte centrale, verwarmingsinstallatie of warmwatertoestel, warmteterugwinning uit douchewater en andere maatregelen met een aantoonbaar energiebesparingseffect dan wel duurzaam energieopwekkingspotentieel als bovenstaand.. De duurzaamheidsmaatregelen moeten uitgevoerd worden bij bestaande gebouwen met tien of meer woningen, maar ook kantines van sportverenigingen en scholen kunnen een beroep doen op de regeling. De gemeente heeft een miljoen euro beschikbaar voor de duurzaamheidsleningen. 

advertentie
advertentie