De raad vergaderde donderdag voor de eerste maal in de nieuwe raadzaal
De raad vergaderde donderdag voor de eerste maal in de nieuwe raadzaal Hannie Visser-Kieboom

Bijna 500 meldingen vuurwerkoverlast

24 januari 2020 om 16:15 Overig

GORINCHEM Bij het  Meldpunt Vuurwerkoverlast Gorinchem zijn rond de jaarwisseling 2019-2020 in totaal 499 klachten binnengekomen. Het meldpunt is een initiatief van GroenLinks en CU/SGP om zo inzicht te krijgen in de vuurwerkoverlast in de stad.

door Hannie Visser - Kieboom

In de eerste raadsvergadering in de vernieuwde raadzaal is het rapport door GroenLinks raadslid Rutger van Breemen aangeboden aan burgemeester Reinie Melissant-Briene. Het meldpunt werd in 2018 ingesteld. Van de 499 meldingen zijn 335 meldingen tussen 15 december en 6 januari. Hoewel de verkoop van vuurwerk pas op 28 december begint, zijn tussen 1 en 27 december al 158 meldingen gedaan. Drie kwart van de meldingen is anoniem. Van alle meldingen gaat 98 procent over knalvuurwerk en zwaar vuurwerk. Dit jaar was het meldpunt al open vanaf 1 oktober, terwijl het in 2018 pas op 15 december is geopend.

De gemeente Gorinchem stelde die jaar voor het eerst een vuurwerkvrije zone in rondom het Beatrixziekenhuis en het Gijsbert van Andelpark. Toch kreeg het meldpunt nog zeven meldingen uit de Gildenwijk in de vuurwerkvrije zone.  Verder ontving het meldpunt enkele tientallen meldingen van hondenbezitters over het gooien van vuurwerk tijdens het uitlaten van hun huisdier, waardoor dieren nog banger werden. Ook waren er een kleine tiental meldingen van fietsers die met vuurwerk bekogeld zijn. 

De initiatiefnemers hebben besloten het meldpunt het gehele jaar open te laten, zodat ze ook een beeld krijgen van het aantal meldingen door het jaar heen.  GroenLinks en CU/SGP zien het meldpunt vooral als een aanvulling de schadecijfers, cijfers van de gemeente, de eerste hulp van het ziekenhuis en van de politie voor een evaluatie van de jaarwisseling.

https://www.meldpuntvuurwerkgorinchem.com/

advertentie
advertentie