Leefbaarheidsinitiatief 'bloemrijk' Enspijk.
Leefbaarheidsinitiatief 'bloemrijk' Enspijk. gemeente West Betuwe

Leefbaarheidsbudget stijgt naar 10.000 euro per kern

24 januari 2020 om 16:17 Maatschappelijk

HERWIJNEN Sinds vorig jaar kunnen inwoners van alle 26 kernen leefbaarheidsbudget aanvragen bij de gemeente West Betuwe. In 2019 hebben ruim 100 initiatieven een bijdrage ontvangen uit het leefbaarheidsbudget. In 2020 is 3.100 euro extra budget per kern beschikbaar.

Vorig jaar is er vanuit alle 26 kernen leefbaarheidsbudget aangevraagd. En zijn in totaal 107 leefbaarheidsinitiatieven toegekend. Daarnaast zijn 15 initiatieven doorgeleid naar andere subsidies.

Er heeft een evaluatie plaatsgevonden onder de initiatiefnemers. Hieruit kwam onder andere naar voren dat er behoefte is aan meer geld. En specifiek ook geld voor bestaande activiteiten. In 2019 kon alleen voor nieuwe initiatieven budget aangevraagd worden.

Wethouder Rutger van Stappershoef (leefbaarheid) is blij dat in 2020 nog meer ondersteuning aan de kernen wordt geboden: ,,In 2019 zijn er al veel mooie initiatieven van de grond gekomen. Erg fijn dat wij het leefbaarheidsbudget voor 2020 met 3.100 euro hebben kunnen verhogen naar 10.000 euro per kern. Hiervan is dit jaar maximaal 3.000 euro bestemd voor bestaande initiatieven of activiteiten in de kern die een incidentele impuls nodig hebben om voort te kunnen bestaan. Minimaal 7.000 euro is beschikbaar voor nieuwe leefbaarheidsinitiatieven. De invulling hiervan is uiteraard aan de initiatiefnemers vanuit de kernen zelf. Hiermee komen we tegemoet aan de nadrukkelijke wens van de inwoners. Zo ondersteunen we in 2020 nog gerichter om de leefbaarheid in onze kernen te behouden en te versterken."

De gemeente West Betuwe geeft het leefbaarheidsbudget aan initiatieven die de leefbaarheid en sociale samenhang van een kern verbeteren. Het maximum bedrag per initiatief is 2.000 euro. Info: www.westbetuwe.nl/leefbaarheidsbudget, www.westbetuwe.nl/gebiedsmakelaars.

advertentie
advertentie