De kerktoren in de Arkelstraat wil de gemeente ook verkopen
De kerktoren in de Arkelstraat wil de gemeente ook verkopen foto: GP-foto

Gemeente wil al haar woningen verkopen

7 februari 2020 om 11:52 Politiek

GORINCHEM Van de ruim negentig panden die de gemeente nog in eigendom heeft wil ze zo'n veertig panden verkopen. De panden die ze wil behouden, gaat de gemeente wel zoveel mogelijk verduurzamen.

Het gaat bijvoorbeeld om zestien panden die nog verhuurd worden als woonhuis. Toch liet wethouder Dick van Zanten weten dat ze geen actief verkoopbeleid gaat voeren. Woningen worden dan ook pas verkocht als de bewoners de huur opzeggen. In de voorbije jaren heeft de gemeente zestig panden verkocht. De opbrengst daarvan kwam in de algemene middelen terecht. Tijdens de bespreking van de Nota Vastgoed 2020-2023 in de raad wilden de raadsleden vooral weten hoe de gemeente omgaat met de verkoop van historische panden. Zo staat de kerktoren op Arkelstraat 28 op de verkooplijst, evenals theater 't Pand aan de Korenbeurs en de oude ULO aan de Zusterstraat. ,,We willen graag als raad een extra toets bij de verkoop van bijzondere, historische panden", zo stelde Lennart Onvlee voor. Die toezegging deed wethouder Dick van Zanten, voor wat hij noemde 'gevoelige panden'. Toch kondigde Everdien Hamann van Gorcum Actief een motie aan voor het omgaan met verkoop van historische panden. ,,De affuitloodsen zijn helaas ook verkocht, wij hadden die panden graag behouden".

Bij de verduurzaming van de panden die de gemeente niet gaat verkopen moet het energielabel opgekrikt worden. Ze gaat daarvoor een uitvoeringsplan opstellen. Verder gaat de gemeente nog kijken hoe ze panden die een maatschappelijke functie hebben efficiënter gehuisvest kunnen worden. Eind 2020 wil ze dit in de nota accommodatiebeleid vastleggen.

advertentie
advertentie