Een ontwerp van een bijzondere handveger.
Een ontwerp van een bijzondere handveger. Dide Korte

Gorcum Art en Design Week: Fake it till you make it

21 februari 2020 om 08:48 Kunst

GORINCHEM Het meisje met de parel in strijkkralen of een handveger letterlijk in de vorm van een hand. Het zijn zomaar twee werken die bezoekers van de Gorcum Art en Design Week 2020 tegen kunnen komen tijdens de expositie in het Gorcums Museum. ,,De jongeren zijn allemaal op hun eigen manier aan de slag gegaan met het thema 'Fake it till you make it' en dat levert heel uiteenlopende kunst en design op", vertelt Dide Korte, docent Beeldende Vorming aan het Omnia College. De expositie die tien dagen te zien is in het Gorcums Museum toont werk van leerlingen van diverse Gorcumse scholen dat verrast en de toeschouwer op het verkeerde been zet. 

door Mirjam de Swart

De leerlingen van het voorgezet onderwijs in Gorinchem zijn de afgelopen maanden in de lessen beeldende vorming op hun school druk aan de slag gegaan met het thema Fake it till you make it. Ze haalden al hun creativiteit uit de kast om kans te kunnen maken op een Gorcum Art en Design Award. Donderdag 12 maart is het moment van de waarheid. Dan wordt de expositie in het Gorcums Museum geopend door wethouder Ro van Doesburg. Bovendien worden de Art en Design Awards uitgereikt. Alle inzendingen voor de Gorcum Art en Design Week worden bekeken door een professionele jury. Deze jury bestaat uit Anton Klein, Marco van Trigt, Jack van Mildert en Raija de Hoog. Er zijn Gorcum Art en Design Awards, gemaakt door Marco van Trigt, in vier categorieën: Art Award, Design Award, Award Beste uitvoering en de Publieksprijs. Voor de publieksprijs kunnen de bezoekers stemmen tijdens de expositie tot en met 22 maart. De publieksprijs wordt in de week van 23 maart uitgereikt.

Het is de derde keer dat de Gorcum Art en Design week wordt georganiseerd. ,,Eigenlijk is het de eerste keer", voegt kunstenaar Jack van Mildert daar aan toen. ,,Er is twee keer een Gorcum Design Week georganiseerd. Dit jaar is het voor het eerst een Art en Design week." Er wordt dus niet alleen design geëxposeerd in het Gorcums Museum, maar ook kunst.

SCHOLIERENPROJECT De Gorcum Art en Design Week 2.0 is een samenvoeging van de designweek die altijd al in het voorjaar plaatsvond en het scholierenproject dat de afgelopen jaren in september plaatsvond. Een keer per jaar organiseert het museum een tentoonstelling met daaraan gekoppeld een scholierenproject, de leerlingen van vmbo-scholen bezoeken tijdens dit project de tentoonstelling en werken op school werken aan diverse objecten. Vaak komen er kunstenaars op school om een gastles geven. ,,Vanuit de scholen kwam het verzoek om deze twee activiteiten samen te voegen tot één evenement. Dat is de Gorcum Art en Design Week geworden", verduidelijkt Jack van Mildert. 

Er komen hele grappige en bijzondere ontwerpen uit voort

Docent Dide Korte ziet dat de leerlingen het erg leuk vinden om met de opdracht aan de slag te gaan. De jongeren mogen zelf bepalen wat ze gaan maken en welke materialen ze daarvoor gaan gebruiken. En dat levert een diversiteit aan kunst- en designwerken op. ,,Sommige leerlingen zijn aan de slag gegaan met photoshop, een andere leerling tekende een enorm groot levensecht oog waar dan weer van alles in gebeurt. Maar er ging ook een leerling aan de slag met strijkkralen. Persoonlijk vind ik de handveger in de vorm van een hand enorm leuk bedacht. Maar het is vooral leuk om te zien dat de leerlingen echt aan de slag zijn gegaan met hun eigen idee. We lieten hen daar helemaal vrij in. En daar komen dus hele grappige en bijzondere ontwerpen uit voort."

THEATERVOORSTELLING Tijdens de Gorcum Art en Design Week worden er ook een theatervoorstelling getoond door Jonge makers. De titel van de voorstelling die op vrijdag 13 maart en zaterdag 14 maart te zien is in het Gorcums Museum luidt 'Ik ben zoveel. 'Echt of nep zijn zegt niets over of jij jezelf bent. Iedereen heeft meerdere 'ikken'. De vraag is wanneer we deze 'ikken' laten zien. Aan de ander en aan onszelf.' Met dit gegeven gingen zeven theatertalenten samen met regisseur Fons Rongen aan de slag naar aanleiding van de expositie Bedrieglijk Echt in het Gorcums Museum. ,,De talenten leerden tijdens het proces de expositie als bron te gebruiken voor hun eigen materiaal. Deze lichting Jonge Makers zijn de professionals van de toekomst", vertelt Fons Rongen.

Jonge Makers Gorinchem en Goedemorgen Theaterproducties bieden deze talenten een podium om zich te ontwikkelen en om in de toekomst de theatermakers in Gorinchem te zijn. De voorstelling van Jonge Makers is te zien in het Gorcums Museum op vrijdag 13 maart en zaterdag 14 maart. De toegang is ook voor deze theatervoorstellingen vrij. 

Voor meer informatie over de Gorcum Art en Design week: www.gorcumsmuseum.nl 

Het meisje met de parel in strijkkralen
advertentie
advertentie