Voorbeelden van graffiti in de stad
Voorbeelden van graffiti in de stad Hannie Visser-Kieboom

Fabian inspireert Gorinchemse raad

20 februari 2020 om 22:40 Politiek

GORINCHEM VVD raadslid Niels van Santen wil dat de gemeente Gorinchem zo snel mogelijk aanstootgevende graffiti verwijderd. Ingrid Zwaan (D66) hield juist een pleidooi voor meer straatkunst. En dat allemaal naar aanleiding van de 17e jarig Fabian die door de politie werd opgepakt voor zijn 'liefdesboodschap' op een viaduct van Rijkswaterstaat.

door Hannie Visser-Kieboom

De verliefde Fabian kreeg een doorverwijzing naar Halt en de graffiti zal worden weggehaald van het viaduct van Rijkswaterstaat. Van Santen had naar aanleiding van de bekladding een rondje langs de viaducten gemaakt en nog veel meer aanstootgevende tekeningen gevonden, ook in onder andere een speeltuintje in zijn buurt. ,,Gaat de gemeente met Rijkswaterstaat in gesprek om alles te verwijderen?" Toch vreest hij dat verwijderen van graffiti geen blijvend effect heeft. ,,Misschien kunnen we de viaducten onder begeleiding van een kunstenaar opknappen met graffiti", zo vroeg hij het college.  Daarmee maakte hij een bruggetje naar Ingrid Zwaan van D66, die in december bij de cultuurnota een motie indiende om meer te doen  met straatkunst. ,,Wilt u een lobby starten bij Rijkswaterstaat om ook op andere plekken deze straatkunst toe te passen?", zo wilde Zwaan van wethouder Dick van Zanten weten.

Van Zanten gaf aan dat de wens voor meer straatkunst door de gemeente wordt opgepakt en dat gestart wordt met een project samen met het culturele trapveldje dat in het teken staat van talentontwikkeling. ,,We willen dat ook samen met wijkbewoners oppakken, maar de straatkunst moet wel legaal zijn. Ook hebben objecten in de openbare ruimte vaak een bepaalde kleurstelling, we werken dus nog aan regels voor de straatkunst." Ingrid Zwaan wil het project het liefste uitvoeren samen met de jeugd. Op de vraag van VVD'er Niels van Santen liet hij weten dat Rijkswaterstaat het viaduct met de 'liefdesboodschap' van Fabian gaat schoonmaken.

Afbeelding
advertentie
advertentie