Voorbeeld van een groen dak op het Museumeiland in de Biesbosch
Voorbeeld van een groen dak op het Museumeiland in de Biesbosch Ronald Tilleman

Groen licht voor groene daken

21 februari 2020 om 10:35 Politiek

GORINCHEM Inwoners, bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen vanaf 1 maart subsidie aanvragen voor de aanleg van groene daken. De raad stemde unaniem in met het voorstel, al bleef er discussie over de drempel van 10 vierkante meter.

door Hannie Visser Kieboom

Voorwaarde in de subsidieregeling is dat minimaal tien vierkante meter dak wordt aangelegd. Voor SP en CU/SGP reden om een amendement in te dienen om niet het aantal vierkante meters als norm te hanteren, maar de hoeveelheid waterberging. ,,We willen vooral dat de subsidie doelmatig wordt besteed", zo was het argument van raadslid Frank Barth. Toch ging de raad niet mee in zijn amendement; enkele fracties vonden de nieuwe norm te ingewikkeld. CDA'er Janneke van Oversteeg ziet meer functies dan alleen wateropvang bij groene daken, maar ook kansen voor biodiversiteit en het tegen gaan van hitte bij een groen dak. Naast de voorwaarde van minimaal tien vierkante meter per dak is tevens voor Verenigingen van Eigenaren van appartementencomplexen als drempel gekozen voor minimaal tien woningen De raad stemde uiteindelijk unaniem in met de subsidieregeling.

In het kader van meer duurzaamheid in de stad stelt de gemeente tot 2022 maximaal 50.000 euro beschikbaar voor de aanleg van groene, platte daken die zo bijdragen aan meer waterberging en verkoeling in de woning. Subsidies kunnen zowel voor woningen, schuurtjes en bedrijven zijn. De subsidie is 25 euro per vierkante meter tot een maximum van 15.000 euro per subsidie aanvrager. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

advertentie
advertentie