Maker Historische Atlas NL op 18 maart bij boekhandel de Boekenkist

3 maart 2020 om 13:25 Activiteiten Deel je nieuws

Op 18 maart komt Martin Berendse, auteur van de Historische atlas NL; hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt op bezoek bij boekhandel de Boekenkist. De begin september bij WBOOKS verschenen atlas is een groot succes. De atlas vertelt aan de hand van prachtige historische kaarten en documenten het verhaal van het min of meer toevallige ontstaan van Nederland. Een mooi cadeau voor liefhebbers van lokale, regionale en Nederlandse geschiedenis, historisch beeldmateriaal en cartografie.

 

Historische Atlas NL

In de Historische Atlas NL laten auteurs Martin Berendse (voormalig algemeen rijksarchivaris) en Paul Brood (voormalig rijksarchivaris in Drenthe en Groningen) zien dat de begrippen “Nederland” en “België” in de 16e eeuw precies hetzelfde betekenden. In de daarop volgende eeuwen hebben de grote Europese mogendheden er vaak alles aan gedaan om de huidige Benelux onder de voet te lopen of gedeeltelijk te annexeren. Dat plaatsen als Groningen, Zevenaar, Nijmegen, Venlo, Weert, Breda en Hulst tegenwoordig in Nederland liggen, was in het verleden lang niet altijd een uitgemaakte zaak. In de Historische Atlas NL is nauwkeurig te volgen hoe de grenzen van het huidige Nederland tot stand zijn gekomen.

 

Oude schoolkaarten

Naast eeuwenoude kaarten en documenten uit o.a. het Nationaal Archief, zijn in de atlas enkele oude schoolkaarten opgenomen. Tijdens zijn bezoek neemt Martin Berendse de originele schoolkaarten uit de inleiding van de Historische Atlas NL zelf mee, zodat het een ouderwets avondje “Vaderlandsche geschiedenis” wordt. Hij zal dieper ingaan op de bijzondere verhalen in de atlas over de totstandkoming van Nederland. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan het feit dat “onze” Vaderlandse geschiedenis vooral de “Hollandse geschiedenis” is, terwijl de verhalen van het zuiden, noorden en oosten toch vaak net iets anders zijn.

De lezing begint op woensdag 18 maart om 20:00. De winkel is open vanaf 19:30.
Wilt u komen luisteren? Meldt u dan aan in de winkel, via info@boekhandeldeboekenkist.nl of telefonisch 0183-690941

De lezing is gratis toegankelijk.

advertentie
advertentie