Afbeelding
Esther Coumans

Emotionele reanimatie zorgt voor verbroedering

9 maart 2020 om 16:40 Maatschappelijk

GORINCHEM ,,Jullie zijn moedige vrouwen, sterke vrouwen", benadrukt burgemeester Reinie Melissant - Briene. Maandagmiddag heeft zij Celine Dorée en Angela Luta op haar kamer ontvangen om hen te bedanken voor de hulp die zij hebben geboden tijdens een reanimatie. Namens de politie was Jaap Hartkoorn aanwezig. 

door Esther Coumans

Het was dinsdag 18 februari toen Celine Dorée een melding van een reanimatie kreeg op haar telefoon van HartslagNu. ,,Ik nam net een hap van mijn ontbijt, toen ik de melding kreeg. Ik zag dat het in mijn eigen gebouw was, dus ik ben er gelijk op af", vertelt Celine. ,,Het was voor mij de eerste keer en ik moet zeggen dat ik veel dingen op de automatische piloot heb gedaan. Ik heb alles gedaan wat ik kon doen. Toen de politie binnen kwam, hebben zij het overgenomen en ben ik bij de vriendin van het slachtoffer gebleven. Ik moet zeggen dat het voor mij ook erg emotioneel is geweest. Het geeft me wel rust dat het nu goed met het slachtoffer gaat. Ik heb zelf ook goede nazorg gehad."

De Roemeense Angela Luta is ook emotioneel als ze vertelt en terug denkt aan die ochtend. Zij zorgde vooral beneden dat alles in goede banen werd geleid. Zij wees de hulpdiensten waar ze moesten zijn en begeleidde iedereen naar de juiste plaats. De twee vrouwen kenden elkaar hiervoor niet, maar nu zijn ze vriendinnen aan het worden. ,,Het is goed om te weten dat we altijd bij elkaar kunnen checken. I feel more at home", geeft Angela aan.

Agent Jaap Hartkoorn vertelt dat zo'n reanimatie een behoorlijk impact heeft op het leven van de twee vrouwen. ,,Zij hebben dit voor het eerste gedaan, dan moet het echt een plekje in je leven krijgen. Maar op de dag van de reanimatie heeft iedereen zijn rol gehad. Het was echt teamwork en ik vind het nog mooier om te horen dat jullie elkaar gevonden hebben." De burgemeester sluit hierbij aan: ,,Het is een mooi staaltje van samenwerking wat jullie hebben laten zien. En jullie laten zien dat we elkaar nodig hebben. Ook wilde het slachtoffer vandaag heel graag hier aanwezig zijn om jullie persoonlijk te bedanken. Helaas is het door omstandigheden niet gelukt. Namens de gemeente Gorinchem wil ik jullie hartelijk danken. Jullie laten zien dat er vanuit iets naars, toch nog iets moois kan ontstaan. Dank jullie wel. "

advertentie
advertentie