Reinier Romijn en Aad Rodenburg op de plek langs de A27 waar de windmolens komen.
Reinier Romijn en Aad Rodenburg op de plek langs de A27 waar de windmolens komen. Tim Hartman
advertorial

Voor een groenere omgeving

11 maart 2020 om 08:59 Nieuws

GORINCHEM Energiecoöperatie De Knotwilg zet zich samen met de inwoners van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden in om de leefomgeving groener te maken. Hoe ze dat doen? Onder meer door de realisatie van Windpark Groote Haar.

Met inmiddels meer dan honderd leden is het aantal leden van Energiecoöperatie De Knotwilg, opgericht in 2013, de afgelopen drie jaar steeds weer verdubbeld. Wat ze doen? ,,We zijn een vereniging van mensen die hetzelfde doel hebben: energie zelf opwekken én besparen. Door elkaar en voor elkaar", zo vertelt Aad Rodenburg. Zo werd eerder al in samenwerking met de gemeente de aanbesteding van zonnepanelen in de gemeente gedaan en nu is men druk bezig met het project van Windpark Groote Haar. In samenwerking met de gemeente Gorinchem en Eneco wordt gewerkt aan de realisatie van twee windmolens. De groene energie die daarmee in de toekomst wordt opgewerkt, is bestemd voor bedrijven op het toekomstige bedrijventerrein Groote Haar en voor de inwoners van Gorinchem, Arkel, Schelluinen en Hoogblokland.

Wat is de planning wat betreft het windpark?

Rodenburg: ,,Het creëren van draagvlak, het werven van leden en zodra de financiering rond is, zullen de offertes gemaakt worden en kan de bouw gaan starten. Eind 2021 moeten de windmolens er staan. Deze zullen ongeveer 20 miljoen kilowattuur per jaar opleveren, goed voor 6000 huishoudens. Dat is hartstikke mooi, maar dan ben je er nog niet qua duurzaamheid. Mensen rijden ook nog auto, om maar een voorbeeld te noemen."

Hoe kunnen mensen helpen?

,,Tachtig procent van het benodigde geld wordt van een bank geleend, het restant wordt door Eneco en ons gefinancierd. Dat geld lenen we van onze leden. Mensen, zowel bedrijven als particulieren, kunnen lid worden en geld uitlenen voor dit project. Elk lid bepaalt zelf welk bedrag dat is, met een minimum van 500 euro, maar ook een maximum van 25 duizend euro. We willen dit project namelijk in de gehele gemeenschap laten landen, zodat dit een breed gedragen project wordt. Zo voorkom je dat het een speeltje van een enkele grote geldschieter wordt."

Wat krijgen de mensen ervoor terug?

,,Een jaarlijkse rente van twee procent tijdens de bouwfase en zodra de molens stroom leveren een rente van vijf tot zes procent. Zodra de molens draaien wordt de lening binnen vijftien jaar terugbetaald. Je kunt dus niet alleen bijdragen aan een groene omgeving, maar je profiteert ook van een hoog rendement."

Reinier Romijn is een van de leden en vindt dat er met Windpark Groote Haar een eerste stap wordt gezet naar een groenere omgeving. ,,Het bewustzijn in de samenleving is groeiende en de geesten raken rijper om bij te dragen aan een groene toekomst. Ik heb mijn huis geïsoleerd en zonnepanelen op het dak. Je lacht je suf als je naar de energierekening kijkt. Waarom zou je niet instappen in dit project? Je kunt vertellen dat je aan duurzaamheid doet en het levert je ook nog iets op. Ik hoop dat met deze windmolens de bewustwording in de regio groeit."

advertentie
advertentie