De Poorter een paar dagen geleden.
De Poorter een paar dagen geleden. Privé

'Onderwijsprogramma zo goed mogelijk voortzetten'

16 maart 2020 om 10:54 Onderwijs

GORINCHEM Het onderwijs in Gorinchem is momenteel druk bezig met zaken regelen rondom de sluiting van de scholen en kinderdagverblijven vanwege het coronavirus. De grote klus begint nu echt.

door Eline Lohman

Op zondagmiddag werd besloten alle scholen en kinderopvang te sluiten. Hoe is dat maandagochtend voor de scholen? ,,Er komen geen leerlingen naar school", zegt Winnie Boeter, directeur van Daltonschool De Poorter. ,,We gaan alle ouders bellen en leggen een vragenlijst voor die we hebben gemaakt. Daarop staan vragen als hoe het gaat, of ze geschrokken zijn, of ze ergens tegenaan lopen en of de partners een viraal beroep hebben en de ouders dus behoefte hebben aan opvang. Ook willen we weten waar het kind is."

Met die informatie worden vervolgstappen genomen. ,,We hebben die info nodig om te kijken hoe we het onderwijsprogramma zo goed mogelijk voort kunnen zetten. Er is zoveel mogelijk. We gaan digitaal werken waar en bij wie het maar kan. De belangrijkste boodschap naar de ouders toe is dat we onderwijs blijven geven, ondanks de sluiting. Uiteraard wel op een andere manier. Of het besluit tot sluiting een opluchting was? Voor een deel wel, omdat de onrust over het afwachten van het besluit nu weg is – het is nu duidelijk. Ouders hebben zich op onze school van de week heel goed gedragen: zieke kinderen werden thuis gehouden en andere kinderen, die niet ziek waren, kwamen gewoon naar school. Dat is mooi om te zien."

Ook bij Stichting Kinderopvang Gorinchem zijn maar weinig kinderen op de locaties, merkt Juliëtte Haarsma. ,,Op sommige locaties is het heel rustig of leeg. Momenteel zijn we volop aan het inventariseren. Zo hebben we contact met ouders waar ze werken en of ze opvang nodig hebben. We hebben 27 locaties – we gaan kijken of we gecentreerd kunnen gaan werken, op minder locaties."

Veel directeuren van het middelbare onderwijs in Gorinchem voeren maandagochtend overleg. Toch kan Monique van Amersfoort van Gymnasium Camphusianum zeggen dat er in de ochtend geen leerlingen naar school zijn gekomen. ,,Ik weet wel dat in de middag leerlingen boeken uit hun kluisjes komen halen, zodat ze thuis aan het werk kunnen. Momenteel voert de directie overleg over de verdere plannen. We hebben tot nu toe geen signalen dat we nu leerlingen moeten opvangen. De grote klus is dit weekend eigenlijk al begonnen – in ons achterhoofd hadden we rekening gehouden met een sluiting van de school. Die beslissing is begrijpelijk, want nu is er duidelijkheid. Collega's zijn aan het proberen digitaal klaar te zetten wat mogelijk is. Het ene vak leent zich daar meer voor dan het andere."

Na het overleg van Stichting OVO - Stichting voor Openbaar Verenigd Onderwijs in Gorinchem en de regio - zegt Wim Langens van het Fortes Lyceum: ,,Op OVO-niveau hebben we alles zo goed mogelijk afgestemd op de nieuwe regel. Fysiek contact blijft op de scholen zoveel mogelijk beperkt. Op het Fortes Lyceum hadden we via sociale media bekendgemaakt dat je tussen 10.00 en 14.00 uur je spullen kon ophalen. Dat gebeurde - tientallen leerlingen kwamen dat doen. Vanaf woensdag werken we zoveel mogelijk online. Er is een chatfunctie voor examenleerlingen. Vrijdag hadden we daar al mee geoefend met een klas en een docent en het werkte. Het begint nu pas echt allemaal. We leggen ons bij de sluiting neer; het is zoals het is."

advertentie
advertentie