Sluiting kringloopwinkels Woord en Daad en Dorcas

18 maart 2020 om 14:19 Overig

GORINCHEM Ontwikkelingsorganisaties Woord en Daad en Dorcas hebben vanwege het coronavirus alle kringloopwinkels in Nederland gesloten. De winkels worden voornamelijk gerund door vrijwilligers, die vanwege hun leeftijd tot een risicogroep behoren. Dit betekent voor zowel Dorcas als Woord en Daad een behoorlijke financiële tegenvaller, die consequenties zal hebben voor de verschillende projecten. Vrijwilligers komen echter met nieuwe initiatieven.

,,Veel winkels van Dorcas hebben vorige week al besloten hun deuren te sluiten. De ruim 2500 vrijwilligers die onze winkels draaiende houden vallen vanwege hun leeftijd in een risicogroep. Uit voorzorg hebben wij daarom al eerder besloten dat de medewerkers boven de 65 jaar thuis moesten blijven. In de praktijk bleek het lastig om de winkels dan nog open te houden", legt Martin Liefhebben, teamleider van de Dorcas-winkels uit.

Ook alle Woord en Daad winkels zijn vanaf 16 maart gesloten. Arco Sturm, manager Woord en Daad Winkels: ,,Dit besluit nemen we vanuit onze verantwoordelijkheid die wij hebben richting de vrijwilligers en de bezoekers van de winkels. Het is een pijnlijk besluit, omdat dit regelrechte consequenties heeft voor onze projecten in het zuiden, waar onze vrijwilligers ook nauw bij betrokken zijn.'

FINANCIELE STROP De sluiting van de winkels is voor de hulporganisaties een flinke financiële strop. De opbrengsten van de winkels worden besteed aan de programma's voor kwetsbare mensen die leven in armoede.

Sturm: ,,De dalende inkomsten hebben grote impact op ons werk, maar we zetten alles op alles om er juist nu te zijn voor onze naasten dichtbij en ver weg. We zien dat onze vrijwilligers hun creativiteit inzetten om ons werk op een andere manier te steunen, bijvoorbeeld door acties via social media. Zo proberen we de steun aan onze projecten waar mogelijk te continueren. En we krijgen berichten van onze partners wereldwijd die voor ons bidden."

Ook voor Dorcas geldt dat de tegenvallende inkomsten consequenties zullen hebben voor de programma's in de landen waar zij actief is. Liefhebber: ,,De 39 winkels dragen significant bij aan de hulp die wij geven. De komende weken is er een forse inkomensdaling, we hebben het dan zeker over tonnen. De kans is groot dat Dorcas moet snijden in de bestaande programma's."

advertentie
advertentie