De broodtrommel met een reteverantwoord hapje
De broodtrommel met een reteverantwoord hapje Louis van Oort

BLOG Thuis werken in tijden van corona (dag 3)

19 maart 2020 om 17:31 Column Dossier coronavirus

Zo halverwege de eerste thuiswerkweek ontstaat er iets van een ritme. We beginnen de dag met een half uur vergaderen in de hang-out, waarbij je tijdens de vele momenten dat aan jou niks gevraagd wordt alvast wat mail kunt wegwerken. Of een croissant naar binnen kunt proppen (wel beeld uitzetten en microfoon dempen).

Daarna kun je je storten op je normale werk, voor zover er nog iets normaal is momenteel. Om even lekker achter elkaar te kunnen doorwerken, moet je er wél eerst voor zorgen dat de thuisonderwijsroedel voldoende educatief voedsel heeft om de enorme leerhonger (kuch) te kunnen stillen. Gelukkig is de motivatie nog groot in deze eerste dagen. Het is allemaal nieuw, anders en dus interessant. En je mag gewoon in je onesie blijven zitten. Dus ja, we kunnen hiermee al snel een uurtje vooruit.

SCHOOLPAUZE Vervolgens hoef je niet actief bij te houden of die motivatie nog aanwezig is. Een ,,is het al 10 uur? Ik heb zin in wat lekkers" zegt genoeg. Prima. Normaal hebben ze rond die tijd ook pauze, dus doe ik gezellig mee. Net alsof het echt schoolpauze is, met alles erop en eraan: dus ook de broodtrommel met een reteverantwoord hapje. En omdat het lekker weer is ook nog even naar buiten, de tuin in. De pleinwacht is toch nergens te bekennen dus hop, de trampo op!

Zo komen we met micro- en macropauzes de dag uitstekend door. Eigenlijk voelt dat wel prima zo: minder zitten, minder schermwerk aan één stuk door. Misschien maar eens volhouden als alles ooit nog normaal wordt.

SOEPEL Dit klinkt tamelijk ideaal, maar daar ligt uiteraard een sausje literaire overdrijving overheen. Lang niet overal gaat het zo 'soepel', zoveel is duidelijk. Nelly, die gisteren al aan het woord kwam over de ochtendsessie met haar kind, schetst een wat chaotischer beeld van de rest van de dag:

,,Na de lunch wil de kleuter met me spelen. Maar ik moet de was ophangen. Want oh ja, we hebben ook nog huishoudelijke zaken die doorgaan. Eureka! In de mail van school stond dat je kinderen prima een taak in huis kunt laten doen. Kom maar, prinses, je mag helpen. 

ONDERBROEK Ze haalt de wasmachine leeg en zoekt sokken bij elkaar. Als die keurig in paren aan het rek hangen, vindt ze een onderbroek. Geen idee hoe ze op het idee kwam, maar die zat al snel over haar hoofd getrokken. Ze speelde opa met een roze baard, of zoiets. Waarom hebben we eigenlijk zoveel speelgoed voor dat kind? Zoveel fantasie...

Halverwege de middag heb ik nog maar één redmiddel: Netflix! De kleuterprinses mag My Little Pony gaan kijken, terwijl ik een muziekje in mijn oren doe en verwoed nog wat werk probeer af te krijgen. 

Oké, huisvrouw, moeder, juf en werknemer tegelijkertijd zijn, dát gaat écht niet. Dit ga ik morgen anders aanpakken." 

ZOLDERKAMERKANTOOR Johan, een alleenstaande (gescheiden) vader van twee kinderen, heeft het er ook moeilijk mee. ,,Ja, ik herken me in deze hel :) Aan de andere kant: van collega's zie ik in de videocalls dat ze op een zolderkamerkantoor aan het werken zijn en dat partnerlief ze heel lief thee komt brengen."

Zo kan het dus ook.

DEEL JE ERVARINGEN Nu een groot deel van Nederland noodgedwongen thuis aan de slag moet voor de baas, zijn wij benieuwd naar die problemen. Waar loop je tegenaan? Wat voor bijzondere dingen heb je al meegemaakt? Hoe los je problemen op en zijn er ook onoverkomelijke problemen?

Daarnaast horen wij ook graag over andere ervaringen met thuis werken: Waarom is het juist wél prima te doen of zelfs ideaal? Heb je iets leuks meegemaakt tijdens het thuis werken? Laat het ons weten op Stad.gorinchem@bdu.nl. In woord, maar ook in beeld! Je verhalen en foto's zijn meer dan welkom. De leukste laten we (desgewenst anoniem) terugkomen in dit blog.

Werk ze!

Louis van Oort


 

advertentie
advertentie