Ook Besems Uitvaartverzorging heeft met de maatregelen te maken.
Ook Besems Uitvaartverzorging heeft met de maatregelen te maken. Privé

'We kijken nu naar andere mogelijkheden'

20 maart 2020 om 11:25 Maatschappelijk

GORINCHEM Het coronavirus treft iedereen, ook de uitvaartbranche. Dat merkt Anne Besems van Besems Uitvaartverzorging als geen ander. 

,,Het zijn redelijk verregaande maatregelen", zegt Anne over de regels die zijn branche zijn opgelegd. De branchevereniging liet weten dat tot en met 6 april maximaal 30 mensen aanwezig mogen zijn bij een uitvaartplechtigheid. Dit geldt ook voor condoleance-bijeenkomsten. Verder is het advies om minimaal 1,5 meter afstand te houden en geen handen te schudden, net als de landelijke richtlijnen. ,,Officieel zouden we geen contact meer met mensen mogen hebben en alleen telefonisch een uitvaart mogen bespreken, maar dat vind ik geen doen. Daarom hebben we een variant bedacht: iedereen moet  uit de ruimte weg als we aan het bespreken zijn, op twee nabestaanden na – de mensen die de beslissingen nemen. Zo kunnen we toch nog een beetje persoonlijk een uitvaart begeleiden. Verder proberen we zo goed mogelijk afstand te houden door de contactmomenten zoveel mogelijk te beperken."

KLEINSCHALIG Anne is duidelijk aangeslagen door de maatregelen. Niet zozeer voor hemzelf, zo vertelt hij, maar voor de mensen met wie hij de uitvaart bespreekt. ,,Je brengt een slecht nieuws gesprek, namelijk dat de uitvaart kleinschalig moet zijn, met maximaal 30 mensen en dat er geen koffie en thee geschonken mag worden, net als in de horeca. Als ik toch koffie schenk, ben ik strafbaar. Deze maatregelen vinden mensen niet leuk, ook al is er op zich wel begrip voor. Maar ze vinden dit over het algemeen moeilijk, om op deze manier een uitvaart te houden. We zijn aan het kijken naar andere mogelijkheden, zoals live-streamen, filmen en fotograferen. Een andere optie is om nu een kleine begrafenis of crematie te houden en later een herdenking organiseren."

Voorlopig is het even afwachten. ,,We moeten allemaal meedoen aan de maatregelen, niemand uitgezonderd, ook de uitvaartbranche niet. We zeggen tegen mensen dat ze in plaats van elkaar te omhelzen een hand op het hart kunnen legen of een namasté-gebaar kunnen maken. Het is voor nu niet anders. Veel mensen denken 'het is ver van mijn bed', maar dat is het niet."
 

door Eline Lohman

advertentie
advertentie