De gemeente wil ook het stadhuis aansluiten op het warmtenet van de Gildenwijk
De gemeente wil ook het stadhuis aansluiten op het warmtenet van de Gildenwijk Janus Visser

Gemeente start in 2021 met aanleg aardgasvrije Gildenwijk

28 maart 2020 om 14:14 Natuur en milieu

GORINCHEM De gemeente ziet kansen om van de Gildenwijk de eerste aardgasvrije wijk van Gorinchem te maken. Het streven is om uiterlijk in 2021 te beginnen met de aanleg van een warmtenet in de wijk.

Dat schrijft het college in een raadsinformatiebrief aan de gemeenteraad. Eerder is de Gildenwijk gekozen als pilot voor de aanleg van een warmtenet. In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat stoken op aardgas na 2030 moet worden vervangen door alternatieve warmtebronnen. Gorinchem koos voor de Gildenwijk omdat de compacte wijk veel huurwoningen telt en enkele centraal gestookte gebouwen. Het gaat veelal om woningen uit de jaren zestig en zeventig, waar nog veel energiewinst is te behalen. In diverse complexen met huurwoningen van Poort 6 zijn de verwarmingsinstallaties aan vervanging toe. De gemeente wil verder graag het stadhuis en het kantoor van Poort6  aansluiten op het warmtenet van de Gildenwijk.

In het project Warmtenet Gildenwijk werkt de gemeente samen met provincie Zuid-Holland, Waterschap Rivierenland, woningcorporatie Poort6 en netwerkbeheerders HVC en Stedin. Daarnaast werkt de gemeente samen met vastgoedeigenaren aan een Transitievisie Warmte, daarin wordt vastgelegd hoe woningen straks worden verwarmd, maar ook hoe straks gekookt kan worden met alternatieve energiebronnen. Bewoners worden zowel bij het Warmtenet Gildenwijk als bij de Transitie Visie Warmte betrokken.

Voor het project wordt subsidie aangevraagd bij de Proeftuin Aardgasvrije wijken. Komend najaar moet de gemeenteraad een besluit nemen over de uitvoering van de pilot in de Gildenwijk. Uitwerking van de eerste fase van de pilot is gepland van 2021-2023. Mocht de eerste fase van het project Warmtenet Gildewijk voorspoedig verlopen, dan wil de gemeente ook andere wijken in Gorinchem aardgasvrij gaan maken.

advertentie
advertentie