Afbeelding
Michel Meeuws
ingezonden

Zo stil in mij

2 april 2020 om 13:00 Column

Als ik 's morgens de hond uitlaat lijkt het tegenwoordig elke dag zondag.

Geen fietsende scholieren, geen filevorming bij een openstaande brug. Aan mijn zoon heb ik verteld dat in mijn jeugd dit een normaal straatbeeld was in de plaats waar ik opgroeide. Maar wat vroeger normaal was, is nu een vreemde gewaarwording. Heel veel mensen worden stilgezet, vooral oudere mensen die niet bezocht mogen worden. Tegelijkertijd ken ik mensen die vele lange slopende dagen maken in het ziekenhuis. Van verstilling naar hectiek. Ooit leidde ik een rouwdienst en kort daarop een trouwdienst, je focust je eerst op verdriet en daarna op geluk, eerst op de dood en daarna het leven. Het bracht mij even in verwarring, is het gezond om zo te moeten schakelen? Het is alsof je je ziel tot rust moet vermanen (Psalm 116:7).

Daarmee komen we op het begrip 'Stille Week'.

Het is geen slechte gedachte in onze moderne samenleving om één keer per jaar een week lang stil te staan met dat lijden voor af kan gaan aan nieuw leven, zoals weeën voor geboorte.

Een beetje tuinier weet dat snoeien een kunst is voor gezonde bloei, maar zoals iemand ooit zei: "Iedereen wil vruchten, maar niemand wil lijden". In de Stille Week denken we aan die Man die leefde op aarde die bereid was om voor anderen te lijden. Hij vertelde daarbij: "Als je Mij wil volgen, ben je dan bereid om zelf ook die weg te gaan?".

Misschien ben jij die arts of verpleger die anderen helpt maar ook zelf patiënt kan worden? Misschien heb jij jaren lang anderen verzorgd, maar is er nu niemand die naar je omziet. Zoals dat lied zegt: 'Het is zo stil in mij' (Van Dik Hout, 1994).

In de week van maandag 6 april tot en met zaterdag 11 april is er elke avond van 19.30 – 20.00 een Stille Dienst. Een half uur wordt er stilgestaan bij het lijden in deze wereld en hoe God Zichzelf openbaart in verdriet. Want dit is niet de wereld die God heeft bedoeld. Hoe gaat God Zelf om met lijden en met eenzaamheid? Het antwoord vinden we terug in het leven van Zijn Zoon op aarde.

Van 6 tot 11 april kan je vanaf 19.30 op Y-tube live de Stille Week diensten volgen. Je mag luisteren naar liederen en er is iemand die wat vertelt.

Als je op Y-tube: kvdn dordrecht intypt kan je meekijken en luisteren. Op zondag 12 april is er een Paasdienst te volgen vanaf 10.30 met verschillende korte verhalen van mensen.

Ds. Michel Meeuws, predikant gemeente Sion Gorinchem & KvdN Dordrecht

michelmeeuws@gmail.com

advertentie
advertentie